niedziela, 30 czerwca 2013

Źródło zdrowia. Sok z arbuza.



Sok z arbuza, który w ponad 90% składa się z wody, jest idealnym rozwiązaniem dla spragnionych ochłodzenia w upalne dni. Ponadto arbuz działa moczopędnie przy obrzękach, przeciwmiażdżycowo, posiada właściwości aseptyczne (zapobiega zakażeniom, nawet przy obfitych krwawieniach). Z uwagi na dużą zawartość cukrów naturalnych sok z arbuza wpływa na ogólne wzmocnienie organizmu. Poza tym doskonale oczyszcza i wzmacnia wątrobę i nerki. Wpływa na właściwą przemianę materii oraz prawidłową pracę układu pokarmowego. Arbuz jest również źródłem likopenu, organicznego związku chemicznego, który posiada właściwości zapobiegające rozwojowi wszelkiego rodzaju nowotworów. Stosowany jako środek naskórny, działa przeciwzmarszczkowo, ujędrniająco i tonizująco. Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry.


(!) Ciekawostka: Herbata z pestek arbuza pobudza funkcjonowanie nerek i pęcherza moczowego, a tym samym pomaga w leczeniu infekcji i usuwaniu osadów w systemie przewodów moczowych. Herbata ta stosowana jest także dla ulżenia gastrycznego ucisku w dolnej części brzucha oraz w walce z uciążliwymi zaparciami. Ponadto herbata zalecana jest przy stanie zapalnym jajników. Kobiety świeżo po porodzie powinny spożywać herbatę z pestek arbuza dla przywrócenia właściwej pracy nerek, która mogła ulec zaburzeniu w okresie trwania ciąży.


(!) UWAGA: Arbuza możemy spożywać w całości. Tj. po otrzymaniu soku z czerwonego miąższu, reszty arbuza nie musimy wyrzucać. Jego skórka jest jadalna, zawiera w sobie wiele składników odżywczych i można ją wykorzystać jako dodatek do potraw. 

1 komentarz:

  1. Sprobowalem. Bardzo smaczny i orzezwiajacy. Polecam serdecznie

    OdpowiedzUsuń