niedziela, 30 czerwca 2013

Ciekawostka kulinarna: GALANGAL

Galangal - alpinia galgant nazywany także gałgantem chińskim lub dzikim kardamonem jest przyprawą korzenną pochodzącą z Azji Południowo-Wschodniej.

Zawartość galangalu: galganol, alpinol, żywice, olejek eteryczny.

(!) Ciekawostka: Galangal zawiera najwięcej olejków eterycznych ze wszystkich znanych alpinii.






Działanie galangalu:

Stosowanie galangalu zalecane jest przy wszelkiego rodzaju problemach trawiennych, bólach brzuchach, niestrawnościach i zatruciach pokarmowych. Eliminuje negatywne skutki spożywania ciężkostrawnych potraw. Pomaga w stanach zapalnych jelit i żołądka. Galangal znajduje również zastosowanie przy reumatyzmie. Poza tym działa także bakterio i grzybobójczo.






Jako przyprawa galangal znalazł zastosowanie w kuchni indonezyjskiej, tajskiej oraz wietnamskiej. Jest najbardziej cenioną alpinią ze wszystkich. W smaku przypomina nieco imbir, jednak jest zdecydowanie delikatniejszy. Posiada żywiczny, cytrusowy smak, jednak nie ma właściwości rozgrzewających, takich jak imbir. 


1 komentarz:

  1. Niestety galangal jest trudno dostepna przyprawa i nie kazdy moze z niej skorzystac..

    OdpowiedzUsuń