czwartek, 20 czerwca 2013

Pomysł na kolację - Pieczone ziemniaki w mundurkach z sosem z pokrzyw i mięty.

Składniki:

  • ziemniaki
  • cebula
  • burak
  • marchew
  • pokrzywy
  • mięta
  • miód gryczany
  • olej słonecznikowy
  • olej rzepakowy


Sposób przygotowania:

Ziemniaki pieczemy w mundurkach w piekarniku. Marchew, buraka i cebulę kroimy w drobne plastry. 
Przygotowanie sosu: Do pojemnika wrzucamy posiekane liście świeżych pokrzyw i świeżej mięty, dodajemy miodu gryczanego, oraz oleju słonecznikowego i rzepakowego. Całość blendujemy. Ziemniaka podajemy na podstawie z sosu z pokrzyw i świeżej mięty, dekorujemy kompozycją z marchwi, buraka i cebuli, 




(!) Ciekawostka: Wbrew temu jak uważa wiele osób, skóra z ziemniaka jest jadalna. Co więcej nasz organizm lepiej radzi sobie z trawieniem ziemniaka "w mundurku," niż bez. Nie powinno się więc obierać ziemniaka ze skóry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz