poniedziałek, 24 czerwca 2013

Herbata inna niż wszystkie.

Kto nam zabroni eksperymentować? Kto powiedział, że aby wypić herbatę trzeba iść po nią do sklepu? Po co, skoro możemy sami jej sobie nazbierać. Oto ciekawy pomysł jak ze zwykłej herbaty, uczynić niezwykłą kompozycję smaku, zapachu i wyglądu przy jednoczesnej efektywności jej działania. 
Nie ma przepisu na przygotowanie tej herbaty. Jest natomiast nasza inwencja twórcza. To jak skomponujemy nasz napój zależy głównie od naszego gustu, smaku lub po prostu chęci osiągnięcia konkretnego skutku. 





(!)Uwaga: Nie zalewamy herbaty wrzącą wodą. Po przegotowaniu odstawiamy ją na chwilę, tak aby temperatura wody nie przekraczała 70 stopni Celsjusza. 


Składniki herbaty:







Lipa

Kwiaty lipy pobudzają wydzielanie potu. Działają przeciwgorączkowo, moczopędnie oraz przeciwskurczowo. Uspokajają i łagodzą kaszel.












Malina

Liście maliny są nośnikiem dużych ilości witaminy C oraz kwasów organicznych. Działają napotnie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Wpływają na ogólne wzmocnienie odporności organizmu oraz lepszą przemianę materii.










Czarna porzeczka

Liście czarnej porzeczki posiadają właściwości przeciwzapalne, moczopędne i napotne. Wpływają na lepszy stan dróg moczowych i pęcherza. Czarną porzeczkę stosuje się również w leczeniu chorób żołądka i jelit.










Pokrzywa

Działanie pokrzywy eliminuje z naszej krwi uboczne produkty przemiany materii (mocznik, chlorki). Liście pokrzywy działają pobudzająco na produkcję soku żołądkowego. Ponadto korzystnie wpływają na trawienie, przyswajanie wartości odżywczych. Zmniejszają również ryzyko chorób przewodu pokarmowego.








Dla wzmocnienia intensywności smaku oraz aby wzmóc działanie pobudzające wszystkich składników, do herbaty możemy dodać kardamon, gałkę muszkatołową, goździki.











Z doborem ziół i liści na herbatę możemy bez ograniczeń eksperymentować. To na co mamy ochotę lub to co akurat mamy pod ręką będzie stanowiło o smaku naszej herbaty. Za każdym razem możemy tworzyć inną recepturę napoju, korzystając z całej gamy możliwości jakie daje nam natura. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz