wtorek, 18 czerwca 2013

Lekkostrawny makaron fusilli - alternatywa dla tradycyjnych potraw.

Fusilli pełnoziarniste z blanszowanymi warzywami, w ziołach prowansalskich z sosem szpinakowo-porowym.

Składniki:
  • makaron pełnoziarnisty fusilli (świderki)
  • jogurt naturalny
  • szpinak świeży
  • por
  • młoda kapusta
  • marchew
  • cebula biała
  • cukinia
  • czosnek
  • zioła prowansalskie
  • szczypta mąki kukurydzianej (jako stabilizator do sosu)
  • śmietana 30%

Gramatura składników zależy od kwestii indywidualnych i tego co, kto lubi. Żaden produkt nie jest podany w konkretnej ilości. Przepis ten jest bardzo elastyczny, więc każdy może wymienić lub pominąć nielubiany składnik. Najistotniejszy jest pełnoziarnisty makaron i jogurt naturalny.

Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy wodę z solą (najlepiej morską) i olejem roślinnym, wrzucamy makaron. Kiedy woda ponownie zawrze, wyłączamy gaz, a garnek przykrywamy pokrywką. Po 10 minutach makaron jest gotowy.
  2. Gdy makaron powoli dochodzi do żądanego stopnia ugotowania, do osobnego pojemnika wrzucamy świeży szpinak, zieloną część pora, jogurt naturalny oraz szczyptę mąki kukurydzianej. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Na patelnie wrzucamy resztę składników, pokrojonych według uznania, z odrobiną wody lub oleju. Dodajemy śmietanę 30%. Gdy całość się zagotuje, wrzucamy makaron.
  4. W chwili, gdy makaron się zagotuje, a śmietana zredukuje, zestawiamy patelnię z ognia, a makaron wykładamy na uprzednio umytych liściach młodej kapusty lub na talerzu (według uznania). Dodajemy drobno zsiekany czosnek. Całość polewamy zielonym sosem. 

Gotowe!
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz