sobota, 22 czerwca 2013

Ciekawostka kulinarna: BATATY


Batat nazywany jest również wilcem ziemniaczanym lub po prostu słodkim, czerwonym ziemniakiem. Jest byliną pochodzącą z Ameryki Środkowej i Południowej. Wyglądem i smakiem przypomina marchew. Warzywo (bulwa), podobnie jak w przypadku zwykłego ziemniaka, rośnie pod ziemią.










Batata można przygotować na dwa sposoby. Ugotować go lub upiec. Temperatura i czas pieczenia są zależne od tego w jak drobne kawałki pokroimy ziemniaka. Jednak, im niższa temperatura pieczenia, tym więcej wartości odżywczych zachowa batat. 
Jeśli natomiast chcemy go ugotować, najlepiej zrobić to w wywarze ze skórki cytryny, naci młodego selera oraz imbiru. Wywar gotujemy, aż osiągnie temperaturę ok. 80 stopni Celsjusza, po czym wyłączamy palnik i wrzucamy pokrojone ziemniaki.
Czas gotowania batatów jest wyjątkowo krótki (ok. 10 minut), dlatego trzeba uważać, żeby ich nie przegotować. 



Poniżej przedstawiamy Wam kilka sposobów serwowania batata.









(!) Ciekawostka: Łodyga batata jest silnie rozgałęziona i dorasta nawet do pięciu metrów wysokości, natomiast jego bulwa może osiągnąć masę nawet trzech kilogramów.









Batat posiada wysoką wartość odżywczą. Zawiera w sobie m.in.:
  • skrobię
  • błonnik
  • witaminę B1 
  • witaminę B2 
  • witaminę PP 
  • witaminę C
  • b-karoten






(!) Ciekawostka: Bataty to jedne z najbardziej odżywczych warzyw. Posiadają zdecydowanie więcej wartości niż zwykłe ziemniaki. Poza tym, dzięki dużej zawartości antyoksydantu w postaci b-karotenu, bataty mają właściwości zapobiegające chorobom serca, zaćmie oraz rozwojowi nowotworów.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz