poniedziałek, 29 czerwca 2015

INACZEJ NIŻ ZWYKLE - ZŁOTE KIWI

Na rynku spożywczym w Polsce pojawił się na nowo owoc, który ze względu na większą popularność swojego zielonego kuzyna, budzi w nas dużą dozę ciekawości, przełamując po raz kolejny nasze przeświadczenie o tym, że wszystko jest takie, jakie myślimy, że jest. Komu bowiem owoc kiwi nie kojarzy się z kolorem zielonym?

Rodem z Nowej Zelandii
Żółte kiwi, podobnie jak czerwone banany, staje się więc powodem żywieniowego szoku, który musimy szybko przetrawić. Owoc wyróżnia mniejsza ilość włosków na skórze, przez co łatwiej jest je spożyć w całości, a także wydłużony kształt i specyficzne zakończenie. W środku kryje natomiast zupełnie inne wnętrze, które pociąga za sobą również zmianę smaku. Jest słodsze. Przypomina ponoć połączenie banana z truskawką, mi jednak bardziej kojarzy się z agrestem. Pochodzi z Nowej Zelandii, gdzie po raz pierwszy wyhodowano je w latach 70 ubiegłego wieku.

Jeden owoc, wiele możliwości
Posiada podobne właściwości jak zielona odmiana aktinidii, nazywana również chińskim agrestem. Jedna sztuka dostarcza nam dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ponadto zawiera w sobie witaminę B i E, błonnik oraz minerały: potas, cynk i sód. Spożywanie kiwi wzmacnia odporność organizmu, wspomaga leczenie infekcji oraz profilaktykę antynowotworową i antymiażdżycową. Korzystnie wpływa na pracę serca i układu krążenia, chroni przed gwałtownym spadkiem poziomu cukru we krwi, reguluje jej ciśnienie. Ułatwia regenerację uszkodzonych komórek, odżywczo wpływa na skórę, likwiduje zmarszczki. Wzmacnia oczy. Skutecznie obniża ilość cholesterolu, wspomaga odchudzanie, normując przy tym procesy trawienne. W pestkach owocu znajdują się dodatkowo kwasy Omega 3, które pozytywnie działają na pracę mózgu oraz procesy odpowiedzialne za przyswajanie wiedzy. Wyjątkowym elementem układanki tworzącej kiwi jest serotonina, nazywana inaczej hormonem szczęścia, której spożywanie może korzystnie wpływać na stan naszego umysłu, podnosić poziom żywotności organizmu oraz jego energii. To wszystko natura schowała w niewielkim owocu, którym my możemy naładować swoje wewnętrzne baterie życia.


Poza złotą odmianą można spotkać również kiwi o miąższu koloru czerwonego, czerwono – żółtego oraz mini kiwi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz