Jest
rośliną długowieczną, najszybciej owocującą i dojrzewającą w
naturalnych warunkach, w naszym klimacie, wyprzedzając tym samym
nawet truskawki. Kryjące się pod nazwą jagody kamczackiej dwie
odmiany wiciokrzewu sinego to rośliny o niezwykle niewielkich
wymaganiach i olbrzymich wartościach odżywczych.
Pochodzą z terenów Azji,
gdzie od wieków cieszyły się ogromnym zainteresowaniem, ze względu
na swój bogaty skład oraz lecznicze właściwości. Krzewy tej
rośliny są bardzo wytrzymałe na zmienne warunki pogodowe, suszę,
mróz i wilgoć. W zależności od nasłonecznienia miejsca, w którym
rośnie jagoda, smak jej owoców zmienia się od słodkiego, do
bardziej cierpkiego, w przypadku gdy uprawiana jest w miejscu
przyciemnionym. Chcąc uprawiać wiciokrzew, najlepiej zdecydować
się na wsadzenie dwóch odmian obok siebie, ma to korzystny wpływ
na rozwój i zapylanie rośliny. Dobrze pielęgnowana jagoda
kamczacka może owocować corocznie, nawet przez kilkadziesiąt lat.
Zaliczane są do grona super owoców, roślin docenianych ze względu
na swoje silne właściwości przeciwutleniające. Wiciokrzew jest
bogatym "nośnikiem" witaminy A i C, miedzi, żelaza i
jodu. Ponadto zawiera w sobie pektyny, kwasy organiczne oraz
biologicznie aktywne substancje, wśród nich flawonoidy i
antocyjany, które przeciwdziałają powstawaniu nowotworów oraz
znacząco łagodzą skutki szkodliwej chemioterapii.
Możliwości
super owocu
Jagoda
kamczacka przejawia pozytywne działanie
zdrowotne, które może
być wykorzystywane zarówno zapobiegawczo jak i leczniczo, w ramach
medycyny naturalnej.
Zawarte
w roślinie związki fenolowe, posiadają właściwości
przeciwzapalne, zapobiegające chorobom metabolicznym. Substancje te
dodatkowo przywracają równowagę mikroflory jelitowej. Spożywanie
owocu pozwala obniżyć ryzyko chorób serca i miażdżycy,
zmniejszyć poziom ciśnienia krwi, przez co ułatwi nam to walkę z
nadciśnieniem. Dzięki właściwościom odtruwającym, antywirusowym
i antybakteryjnym, wiciokrzew wspomaga profilaktykę chorób jamy
ustnej. Pozytywnie wpływa na wzrok, ułatwia leczenie zapalenia
oczu, zmniejsza
kruchość naczyń włosowatych, polepsza przepuszczalność
śródbłonka, przez co normalizuje dolegliwości wzroku, poprawia
adaptację oka do widzenia po zapadnięciu zmroku. Zapobiega
zakażeniom układu moczowego. Tworzy skuteczną barierę ochronną
przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, powodującym
uszkodzenia skóry, przyśpieszenie starzenia i mutacje DNA.
Przeciwdziała wylewom wewnętrznym i podskórnym, wykazuje ogólne
właściwości wzmacniające i antyseptyczne, reguluje zmęczenie i
podnosi ogólny poziom energii w organizmie.
Owoce jagody kamczackiej są również, coraz częściej
wykorzystywane jako naturalny barwnik w przemyśle spożywczym.
Poza owocami rośliny, możemy
również wykorzystać jej wysuszone kwiaty, z których możemy
wykonać leczniczy napar, skutecznie wspomagający nas w walce z
przeziębieniem, grypą i zapaleniem gardła, który hamuje dodatkowo
rozwój bakterii i wirusów w jamie ustnej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz