piątek, 5 lutego 2016

Ananas

Ananas jest źródłem witaminy A, B, C, PP oraz kwasu foliowego, fosforu, cynku, miedzi, manganu i żelaza. Ciekawym składnikiem owocu jest również bromelina, która zmniejsza obrzęki, łagodzi stany zapalne, przyspiesza gojenie ran i urazów, a także zmniejsza ból im towarzyszący. Ananasy powinny jeść osoby cierpiące na wszelkie problemy z żołądkiem, gdyż reguluje on procesy trawienne, niwelując zgagę oraz niestrawności. Można go również zastosować w celu zbicia temperatury ciała podczas gorączki, złagodzenia bólu gardła, wzmocnienia układu immunologicznego oraz profilaktyki antynowotworowej. Regularne spożywanie owocu może wzmacniać wzrok, chroniąc go przed wpływem procesu starzenia, a ponadto zapobiegać nadczynności tarczycy oraz nadciśnieniu. Sok ze świeżego ananasa przynosi ulgę przy nudnościach i zatwardzeniu. W przypadku choroby lokomocyjnej zaleca się wypicie jednej szklanki soku przed podróżą.
Z możliwości owocu możemy korzystać również w formie kosmetyków. Wiele kremów zawiera w sobie ekstrakty z ananasa, jednak możemy je również z powodzeniem zastąpić świeżym sokiem z owocu, wykorzystując go do nacierania skóry suchej, spękanej oraz przebarwionej, a także do łagodzenia spękanych skórek wokół paznokci i wzmocnienia ich samych.
Aby wybrać dojrzałego ananasa, należy pociągnąć środkowy listek korony owocu. Powinien wyjść z lekkim oporem, jeżeli stawia większy to znaczy, że jest jeszcze niedojrzały i potrzebuje kilku dni, by dojrzeć, natomiast gdy wyjdzie bez jakiegokolwiek oporu - jest zbyt dojrzały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz