środa, 3 lutego 2016

Awokado, ze względu na dużą zawartość tłuszczy (20-30%), nazywane bywa maślanym owocem, który jest niezwykle kaloryczny. Zawiera w sobie witaminę A, B, C, D, E, PP, K i H oraz wapń, fosfor, potas, którego zawartością przewyższa nawet banana, a także błonnik, kwas pantotenowy i foliowy. Regularne spożywanie awokado reguluje poziom cholesterolu oraz obniża ciśnienie krwi. Zmniejsza apetyt, powodując uczucie sytości. Zwiększa przyswajalność składników odżywczych - przeobraża nieaktywną witaminę A, w jej czynną postać, będącą silnym przeciwutleniaczem, wpierającym pracę układu immunologicznego w walce z toksynami i wolnymi rodnikami. Ponadto owoc posiada działanie przeciwnowotworowe - może zabijać i hamować rozrost komórek rakowych, bez uszczerbku na zdrowych komórkach, przez co zapobiega rozwojowi raka jamy ustnej. Awokado polecane jest osobom cierpiącym na miażdżycę, kobietom w ciąży oraz cukrzykom. Zawarty w nim glutation wspiera pracę wątroby oraz właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, a znajdujące się w nim enzymy łagodzą stany zapalne żołądka oraz jelit.
Poza doustnym przyjmowaniem, z dobrodziejstw właściwości awokado możemy również korzystać pod postacią maseczek łagodzących i regenerujących suchą i podrażnioną skórę oraz zniszczone włosy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz