niedziela, 7 lutego 2016

Melon miodowy jest najsłodszą odmianą swojego gatunku, zawiera w sobie szereg witamin (A, B, C, D, E, K, a także kwas foliowy, ryboflawinę i niacynę) oraz minerałów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan i selen). Jest owocem niskokalorycznym, zawiera w sobie cytrulinę, aminokwas odpowiedzialny za spalanie tkanki tłuszczowej i produkcję hormonu wzrostu. Pobudza trawienie, gasi pragnienie, oczyszcza, nawadnia, chroni i regeneruje. Wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na skórę, wzmacnia włókna kolagenowe, ujędrniając ją i wygładzając. Przypisuje się mu również właściwości łagodzące stres, uspokajające i rozluźniające. Poprawia koncentrację oraz jakość naszego wypoczynku. Można go stosować w profilaktyce antynowotworowej, w przypadku miażdżycy, nadciśnienia i nerwicy.
Melon wywodzi się z rodziny dyniowatych i jest rodzajem ogórka, który znajduje również zastosowanie w kosmetyce. Wyciąg z jego miąższu, dzięki zawartym w nim beta-karotenie oraz witaminom C i E, opóźnia procesy starzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz