czwartek, 4 lutego 2016

Brzoskwinia płaskoowocowa Saturn, określana również odmianą Ufo, jest rośliną hodowlaną, pochodzącą z Chin, gdzie nazywa się ją 'Pantao'. Do Europy przywieziono ją na początku XIX wieku, jednak dopiero niedawno nastąpił rozkwit jej popularności, spowodowanej szybko rozprzestrzeniającą się modą na zdrowe odżywianie oraz jej nietypowego, zgoła odmiennego od tradycyjnej brzoskwini, kształtu. Jest słodka, przez co zyskała sobie zarówno krytyków, jak i sympatyków. Jej kształt został niejako lepiej przystosowany do spożycia przez ludzi, gdyż łatwiej jest obgryźć miąższ wokół pestki. 
Brzoskwinie zawierają w sobie duże ilości witaminy A oraz mniejsze ilości witamin B, C oraz PP. Ponadto są źródłem potasu, fosforu, żelaza, magnezu, wapnia oraz niacyny, biotyny i kwasu foliowego. Są owocem niskokalorycznym, pobudzają wydzielanie soku trawiennego, przez co regulują pracę układu pokarmowego, oczyszczają, pobudzają metabolizm i likwidują zaparcia. Połączenie witaminy A oraz niacyny może przynieść ulgę w przypadku natężonego stresu, niepokoju i nerwowości. Niacyna jest niezbędna przy produkcji hormonu szczęścia. Ponadto, dzięki kartenoidom (posiadającym właściwości odmładzające), korzystnie wpływa na stan naszej skóry, odświeżając ją i tonizując. Regularne spożywanie brzoskwiń zaleca się osobom cierpiącym na reumatyzm, anemię oraz w przypadku problemów z nerkami. 
Brzoskwinie możemy zjadać bez obierania, wbrew przestrogom o niejadalnej części owocu, gdyż, podobnie jak cała reszta, skórka jest lekkostrawna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz