czwartek, 8 stycznia 2015

Papryka - kilkukrotnie przebija cytrynę zawartością witaminy C, ponadto zawiera w sobie witaminy A i E, potas oraz wapń. Zmniejsza apetyt, przyśpiesza spalanie tłuszczu, wzmacnia witalność, a nawet odmładza. Jej właściwości zmieniają się, w zależności od koloru jaki przybiera. 

Zielona papryka
Jest bogatym źródłem kwasu foliowego i witaminy E, działa krwiotwórczo, przez co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego. Jej spożycie zalecane jest przede wszystkim kobietom w ciąży oraz tym, które w niedługim czasie planują dziecko.

Czerwona papryka
Zawiera w sobie duże ilości beta-karotenu, witaminy A, C oraz rutynę. Wzmacnia naczynia krwionośne, wzrok i skórę, spowalnia procesy starzenia się, w tym powstawanie zmarszczek. Wspomaga układ odpornościowy oraz proces spalania tłuszczy i produkcji białek.

Żółta papryka
Posiada pokłady witaminy E odpowiedzialnej m.in. za wzmacnianie krwi i wspomaganie rozwoju mięśni oraz B6, która wspomaga walkę z nadmierną ilością tłuszczu, obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Ponadto chroni nasze stawy i wzmacnia skórę. Zawiera w sobie również luteinę i zreaksantynę, przeciwutleniacze działające ochronnie na nasz wzrok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz