piątek, 3 października 2014

SKĄD SIĘ BIORĄ ALERGIE?

Każdy z nas, w mniejszym lub większym stopniu, zetknął się z alergią. Jest ona efektem zaburzeń prawidłowej pracy organizmu, spowodowanej odpowiedzią na działanie czynników zewnętrznych, np. obcej substancji. Czym ona jest i jakie są najczęstsze przyczyny jej powstawania?

Jak powstaje alergia?
Wszystko zaczyna się od antygenu, obcej substancji, będącej np. częścią wirusa, bakterii lub toksyny, posiadającej zdolność do wywoływania w organizmie reakcji obronnej, podczas której limfocyty B (komórki układu odpornościowego) wytwarzają przeciwciała typu IgE, odpowiedzialne za natychmiastowe reakcje alergiczne. Limfocyty reagując na działanie konkretnego antygenu, powodują jego połączenie z przeciwciałem i zniszczenie. Efektem ubocznym tego zjawiska jest uwalnianie tzw. mediatorów, które wspomagają przewodzenie impulsów i są tym, co powszechnie nazywamy alergią. W zależności od ich ilości, zmienia się rodzaj reakcji alergicznej.

Jakie są jej rodzaje i symptomy?
Alergia najczęściej objawia się w postaci kataru i łzawienia oczu. Do tego dochodzi również wysypka oraz duszności. Objawy zmieniają się w zależności od rodzaju alergii. W przypadku alergii pokarmowej mogą pojawić się bóle brzucha i biegunka. Przy alergicznym nieżycie nosa, będzie to kichanie, zaczerwieniony nos i wyciek wydzieliny z niego, natomiast przy zapaleniu spojówek, łzawienie oczu i obrzęk powiek. Astma, która również należy do chorób alergicznych, przejawia się kaszlem. Zapalenie skóry rozpoznamy po bladości i suchości skóry, a także wypryskach i różnego rodzaju zmianach skórnych. Wstrząs anafilaktyczny natomiast, może spowodować spadek ciśnienia tętniczego, ochłodzenie organizmu lub utratę przytomności.  

Jakie są jej przyczyny?
Alergia wiąże się z nadwrażliwością i niską odpornością organizmu. Czynniki zewnętrzne wywołujące ją, to różnego rodzaju pyłki, pleśń, kurz, zwierzęta i jedzenie. Alergia może pojawić się u małego dziecka w momencie rozszerzania jego diety oraz w każdym momencie u dorosłego człowieka. Zależne jest to od intensywności oddziaływania danego alergenu na układ pokarmowy. Coraz większa liczba zachorowań wiąże się z ocieplającym się klimatem, który powoduje zwiększenie ilości dwutlenku węgla w atmosferze, co z kolei prowadzi do wzrostu ilości pyłków kwiatowych. Kolejnym źródłem infekcji może być nadużywanie antybiotyków, które osłabiają odporność, a dodatkowo niszczą wnętrze układu pokarmowego.

Dlaczego nie wszyscy chorują?
Pierwszym aspektem mającym duże znaczenie jest genetyka. Możliwość zaistnienia alergii u dziecka znacząco wzrasta w momencie kiedy oboje rodzice lub jedno z nich choruje. Kolejnym powodem jest dbałość o higienę. Zwiększona sterylność przestrzeni życiowej, zamykanie się w domach i mieszkaniach, powoduje izolowanie się człowieka od substancji i związków obecnych zarówno w naturze, jak i przestrzeni urbanistycznej. W momencie kiedy stykamy się z tymi substancjami, a dotąd mieliśmy z nimi ograniczony kontakt, nasz organizm reaguje alergią. Na ilość zachorowań mają również wpływ zmiany jakie zachodzą w naszym sposobie odżywiania i prowadzenia życia. Dominacja tworzyw sztucznych, rozwinięty przemysł, wzrost zanieczyszczeń i spalin. Ilość alergików wzrasta również wraz ze wzrostem palaczy. Dym tytoniowy przyczynia się bowiem do powstawania reakcji alergicznych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz