środa, 15 października 2014

ZDROWOTNA BOTWINA

Kojarzy nam się głownie z domową zupą, jednak podana w takiej formie nie może w pełni wykorzystać swych właściwości. Przez wielu uważana za nic nie wartą i niesmaczną, czy słusznie? Przekonajcie się sami.

Botwina to po prostu młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Najczęściej wykorzystywana jest do zup, rzadziej do sałatek. Liście buraka maja specyficzną kolorystykę, przez co bordowe rozgałęzienia łodyg, łudząco przypominają rozgałęzienia naczyń krwionośnych człowieka. Być może jest to sygnał od matki natury, co powinniśmy jeść, aby krew w naszych żyłach krążyła prawidłowo.

Właściwości i wartości odżywcze
Botwina zawiera w sobie Witaminę A oraz C, kwas foliowy, żelazo, magnez, sód, mangan, fluor i wapń, Pobudza apetyt, uspokaja i łagodzi stany nerwowe. Odkwasza i odświeża organizm. Ze względu na właściwości odtruwające, zaleca się jej spożywanie w trakcie przeziębienia, infekcji i podwyższonej temperatury ciała. Jest lekkostrawna. Regularne włączenie jej do jadłospisu, może wspomóc leczenie anemii i białaczki. Rozpuszcza kamienie nerkowe. Posiada właściwości krwiotwórcze.

Botwinę najlepiej spożywać na surowo, w formie soku, dodając do sałatki lub przygotowując chłodnik.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz