czwartek, 9 października 2014

ODŻYWCZE KAKI

Pochodzi z Chin, przez co nazywane bywa hurmą wschodnia. Rośnie na drzewach, osiągających wysokość dwunastu metrów. Jest bardzo smaczne i niezwykle zdrowe.

Czym może nas zaskoczyć?
Zawiera witaminę A i C, błonnik oraz przeciwutleniacze. Wyciąg z owocu stosowany jest w leczeniu białaczki. Zawarte w nim składniki, hamują rozwój zarażonych komórek, po czym je unicestwiają. Regularne spożywanie kaki, wspomaga walkę z cholesterolem.

Liście persymony
Nie tylko owoc kaki posiada właściwości lecznicze. Liście, w postaci naparów i maści, stosowane były od lat w medycynie tradycyjnej w leczeniu wielu schorzeń i chorób. Stosowano okłady kojące ukąszenia węży, regenerujące skore. Spożywano napary leczące nowotwory, obniżające ciśnienie i zmniejszające krzepliwość krwi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz