sobota, 20 września 2014

A TYMCZASEM W OGRODZIE

Zbliża się jesień, a wraz z nią w naszych ogrodach i na naszych działkach dojrzewa wiele wspaniałych roślin, oferując nam obszerną paletę smaków, zapachów i wartości jakie ze sobą niosą. Przyjrzyjmy się nieco bliżej dwóm z nich, pigwie i słonecznikowi.

Cydonia, czyli pigwa
Należy do rodziny różowatych, natomiast jest jedynym przedstawicielem swojego gatunku. W Polsce przybiera formę krzewu, jednak w optymalnych dla siebie warunków wyrasta nawet do ośmiu metrów wysokości, a jej owoce są o wiele większe od tych, nam znanych. Pigwa ma kwaskowaty, lekko cierpki smak. Posiada duże ilości witaminy C, olejków eterycznych, garbników i pektyn. Działa antybakteryjnie i antywirusowo, wspomaga trawienie oraz pracę żołądka i jelit, pobudza apetyt. Reguluje pracę układu krwionośnego, obniżając przy tym ciśnienie krwi. Warto stosować ją w przypadku przeziębienia i grypy oraz zapobiegawczo przed pojawianiem się objaw tych chorób. Minerały zawarte w pigwie wzmacniają bowiem układ odpornościowy, czyniąc go silniejszym w walce z bakteriami i wirusami.

Pigwa nie jest wymagającą rośliną, w związku z czym doskonale poradzi sobie w każdych warunkach. Żyzność gleby ma jednak duży wpływ na rozmiary, jakie osiąga roślina oraz to, jakie wyda owoce. Najlepiej rośnie w warunkach wysokiego nasłonecznienia, w miejscu jak osłoniętym przed wiatrem.

Rodem z Ameryki
Słonecznik wywodzi się z terenów obu kontynentów amerykańskich. W odróżnieniu od pigwy, posiada siedemdziesiąt różnych odmian gatunku. Owocem właściwym tej rośliny jest skórzasta niełupka, z pojedynczym nasieniem. Czym może nas zaskoczyć? Słonecznik zawiera sporo magnezu, przez co jego spożywanie poprawia koncentrację, ponadto wpływa na zmniejszenie objawów migreny. Jest bogaty w witaminę A,B6,D, E, kwas foliowy, żelazo, wapń i potas. Wprowadzenie go na stałe do naszej diety może obniżyć możliwość zaistnienia zawału serca i udaru mózgu. Wpływa na poprawę wzroku, usprawnia pracę układ immunologicznego, krążenia oraz nerwowego. Wzmacnia zęby i kości, obniża cholesterol, zwiększa odporność, działa kojąco na ból. Słonecznik posiada również właściwości antyrakowe, zabezpieczające przed nowotworem jelita grubego. Ułatwia on również rozprowadzanie tlenu, po wszystkich komórkach ciała. Podobnie jak pigwa, obniża ciśnienie krwi, a dodatkowo zapobiega nadciśnieniu tętniczemu.


Przy doborze roślin do ogrodu lub na działkę, warto pamiętać, że nie muszą one jedynie służyć jako zaspokojenie naszej potrzeby posiadania i napawania się ich widokiem. Zarówno ogród, jak i działka, może nam posłużyć jako nasza własna, „prywatna” , a przede wszystkim naturalna fabryka pożywienia, której „dyrektorem” jest sama matka natura, a więc mamy gwarancję jakości i świeżości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz