Wydaje mi się, że zasada regionalności przy spożywaniu pokarmów może
być właściwa i powinniśmy spożywać tą żywność, którą nas dany region obdarzył,
jednak uważam również, że przy tak zorganizowanej cywilizacji, która zapewnia
swobodny przepływ towarów i usług, grzechem byłoby nie korzystać z
dobrodziejstw natury, która ulokowała je w innym zakątku świata, niż ten, w
którym my się znajdujemy. Korzystajmy więc.
Suszony owoc pitahaya |
Smoczy owoc
Smoczy owoc lub inaczej
truskawkowa gruszka, to potoczna nazwa rośliny pitahaya (pitaja), będącej wytworem
różnych gatunków kaktusa, pochodzących z Meksyku i Ameryki Środkowej. Obecnie
uprawiany również na terenie Azji. Pitahaya jest niezwykłą rośliną, która
kwitnie tylko w nocy (stąd nazywa się ją również księżycowym kwiatem oraz
królową nocy), a owocuje nawet do 6 razy w ciągu roku. Zadziwiające jest, że
dojrzały owoc tej rośliny ma tylko 50 kalorii.
Ma słodki, lekko kwaskowaty smak. Jest bogatym źródłem fosforu, wapnia,
witaminy B, C oraz E. Naukowcy odkryli, że ekstrakt z owocu smoka pomaga
utrzymać zdrowy wygląd, jędrną skórą, a dodatkowo chroni przed powstawaniem
zmarszczek. Wszystko to za sprawą tzw. proliferacji komórek, czyli zdolności rozmnażania
się komórek w organizmie. Nowe komórki zastępują te, które są chore lub
obumarły. Udowodniono również, że pozwala on zredukować i zniwelować
uszkodzenia ludzkiego DNA. Wiąże się to z cudownymi właściwościami owocu, który
zawiera w sobie cząsteczki fitofluenu (karotenoid, należący do naturalnych
przeciwutleniaczy), który absorbuje promieniowanie UVA i zamienia je w wiązkę
światła widzialnego. Fitofluen przekształca tym samym szkodliwe promieniowanie
w bezpieczną energię, która w procesie ekspozycji słonecznej, wytwarza wolne
rodniki, które pomagają „leczyć DNA”.
Jagody goji
Suszone owoce długowieczności |
Nazywa się je również owocami
długowieczności. Od tysięcy lat stosowane były w medycynie chińskiej i tybetańskiej. Zawierają w sobie wartościowe aminokwasy, nienasycone kwasy
tłuszczowe, odpowiadające m.in. za produkcję hormonów, polisacharydy, mające
duży wpływ na odporność organizmu. Ponadto posiada duże ilości żelaza, wapnia,
cynku, selenu, witaminy C, E, B1, B2 oraz B6. W jagodach goji znajdują się
flawonoidy, działające przeciwzapalnie fitosterole, beta-karoten, którego
zawartością przewyższają one nawet marchew, betaina, która poprawia pamięć i
łagodzi nerwicę. Jagody goji mogą być wykorzystywane jako środek tonizujący.
Znajdują swoje zastosowanie przy chorobach serca, nerek, płuc i reumatyzmie.
Ponadto leczą schorzenia wątroby, wzmacniają kości, mięśnie oraz oczy, oczyszczają
krew. Regularne zażywanie tych jagód pozytywnie wpływa na właściwą pracę mózgu,
układu nerwowego oraz trawiennego, poprawia ostrość widzenia, wzmacnia odporność
oraz ogólny stan fizyczny organizmu. Najważniejszą jednak właściwością jagód
goji jest opóźnianie procesów starzenia.
(Nie)chleb świętojański |
Chleb świętojański
Roślina ta, mimo potocznej nazwy, nie ma nic wspólnego z pieczywem. Jej
właściwe określenie to szarańczyn strąkowy. Jest on najstarszą rośliną uprawną,
która w naturalnym stanie jest dziko rosnącą, wiecznie zieloną rośliną
strąkową. Zawiera ona w sobie duże ilości węglowodanów, cukry, skrobię,
hemicelulozę, białko oraz tłuszcze. Suszony miąższ chleba świętojańskiego może
być stosowany jako zamiennik kakao, smakuje podobnie, jednak nie zawiera
uzależniającej kofeiny. Szarańczyn pozytywnie wpływa na proces trawienia, dodatkowo obniża poziom cholesterolu, działa jako przeciwutleniacz, posiada właściwości wykrztuśne,
przeciwbólowe i antybakteryjne. Zawiera duże ilości wapnia i
fosforu, przez co stosuje się go do walki z osteoporozą.
Dlaczego nie odpisujesz na e-maile?
OdpowiedzUsuńWybacz, ale nie wiem o czym mówisz? Nie dostałem żadnej, nowej wiadomości na maila.
Usuńgastronoe gmail.com... Spróbuję ci wysłać na drugi.
OdpowiedzUsuńNajlepiej wyślij na ten: kroplaczystosci@gmail.com
Usuń