wtorek, 25 marca 2014

ZDROWIE, EGZOTYCZNIE

Wydaje mi się, że zasada regionalności przy spożywaniu pokarmów może być właściwa i powinniśmy spożywać tą żywność, którą nas dany region obdarzył, jednak uważam również, że przy tak zorganizowanej cywilizacji, która zapewnia swobodny przepływ towarów i usług, grzechem byłoby nie korzystać z dobrodziejstw natury, która ulokowała je w innym zakątku świata, niż ten, w którym my się znajdujemy. Korzystajmy więc.

Suszony owoc pitahaya
Smoczy owoc
Smoczy owoc lub inaczej truskawkowa gruszka, to potoczna nazwa rośliny pitahaya (pitaja), będącej wytworem różnych gatunków kaktusa, pochodzących z Meksyku i Ameryki Środkowej. Obecnie uprawiany również na terenie Azji. Pitahaya jest niezwykłą rośliną, która kwitnie tylko w nocy (stąd nazywa się ją również księżycowym kwiatem oraz królową nocy), a owocuje nawet do 6 razy w ciągu roku. Zadziwiające jest, że dojrzały owoc tej rośliny ma tylko 50 kalorii.  Ma słodki, lekko kwaskowaty smak. Jest bogatym źródłem fosforu, wapnia, witaminy B, C oraz E. Naukowcy odkryli, że ekstrakt z owocu smoka pomaga utrzymać zdrowy wygląd, jędrną skórą, a dodatkowo chroni przed powstawaniem zmarszczek. Wszystko to za sprawą tzw. proliferacji komórek, czyli zdolności rozmnażania się komórek w organizmie. Nowe komórki zastępują te, które są chore lub obumarły. Udowodniono również, że pozwala on zredukować i zniwelować uszkodzenia ludzkiego DNA. Wiąże się to z cudownymi właściwościami owocu, który zawiera w sobie cząsteczki fitofluenu (karotenoid, należący do naturalnych przeciwutleniaczy), który absorbuje promieniowanie UVA i zamienia je w wiązkę światła widzialnego. Fitofluen przekształca tym samym szkodliwe promieniowanie w bezpieczną energię, która w procesie ekspozycji słonecznej, wytwarza wolne rodniki, które pomagają „leczyć DNA”.

Jagody goji
Suszone owoce długowieczności
Nazywa się je również owocami długowieczności. Od tysięcy lat stosowane były w medycynie chińskiej i tybetańskiej. Zawierają w sobie wartościowe aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, odpowiadające m.in. za produkcję hormonów, polisacharydy, mające duży wpływ na odporność organizmu. Ponadto posiada duże ilości żelaza, wapnia, cynku, selenu, witaminy C, E, B1, B2 oraz B6. W jagodach goji znajdują się flawonoidy, działające przeciwzapalnie fitosterole, beta-karoten, którego zawartością przewyższają one nawet marchew, betaina, która poprawia pamięć i łagodzi nerwicę. Jagody goji mogą być wykorzystywane jako środek tonizujący. Znajdują swoje zastosowanie przy chorobach serca, nerek, płuc i reumatyzmie. Ponadto leczą schorzenia wątroby, wzmacniają kości, mięśnie oraz oczy, oczyszczają krew. Regularne zażywanie tych jagód pozytywnie wpływa na właściwą pracę mózgu, układu nerwowego oraz trawiennego, poprawia ostrość widzenia, wzmacnia odporność oraz ogólny stan fizyczny organizmu. Najważniejszą jednak właściwością jagód goji jest opóźnianie procesów starzenia.

(Nie)chleb świętojański
Chleb świętojański
Roślina ta, mimo potocznej nazwy, nie ma nic wspólnego z pieczywem. Jej właściwe określenie to szarańczyn strąkowy. Jest on najstarszą rośliną uprawną, która w naturalnym stanie jest dziko rosnącą, wiecznie zieloną rośliną strąkową. Zawiera ona w sobie duże ilości węglowodanów, cukry, skrobię, hemicelulozę, białko oraz tłuszcze. Suszony miąższ chleba świętojańskiego może być stosowany jako zamiennik kakao, smakuje podobnie, jednak nie zawiera uzależniającej kofeiny. Szarańczyn pozytywnie wpływa na proces trawienia, dodatkowo obniża poziom cholesterolu, działa jako przeciwutleniacz, posiada właściwości wykrztuśne, przeciwbólowe i antybakteryjne. Zawiera duże ilości wapnia i fosforu, przez co stosuje się go do walki z osteoporozą.

4 komentarze:

  1. Dlaczego nie odpisujesz na e-maile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wybacz, ale nie wiem o czym mówisz? Nie dostałem żadnej, nowej wiadomości na maila.

      Usuń
  2. gastronoe gmail.com... Spróbuję ci wysłać na drugi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej wyślij na ten: kroplaczystosci@gmail.com

      Usuń