czwartek, 13 lutego 2014

CZYSTY PRZEPIS - GLONY WAKAME

1.Produkty

Sałatka:
glony wakame
orzechy laskowe 50 g
olej z pestek dyni 100 ml
liście kafiru 2 szt.
pomarańcza 1 plaster
cytryna 1 plaster
miód gryczany
cebula 1 szt.
kapusta biała 200 g
ocet jabłkowy
kaki
kiełki słonecznika

Sos:
burak 1 sztuka
len mielony
jogurt naturalny

2. Wykonanie: 


Wyciskamy sok z buraka sokowirówką lub miodem (zsiekanego buraka mieszamy z odrobiną miodu odstawiamy, cedzimy po 15 min.). Mieszamy w naczyniu z jogurtem naturalnym, łyżeczką lnu i odstawiamy, aż len zareaguje. W międzyczasie siekamy kapustę i cebulę, dodajemy dwie łyżeczki miodu i odstawiamy. Do kubka dodajemy cytrynę, pomarańcze, kafir, kardamon i zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze około 60 stopni, przykrywamy. Do naczynia wkładamy garść glonów i orzechy laskowe, zalewamy naparem z kafiru o temperaturze pokojowej, gdy glony namokną cedzimy i dodajemy ocet jabłkowy i syrop z kapusty (najlepiej dozować po małej łyżeczce i sprawdzać smak aby go złamać na słodko kwaśny) oraz olej z pestek dyni i kiełki słonecznika. Sos doprawiamy miodem i octem jabłkowym. Sałatkę układamy, polewamy sosem i dekorujemy owocem kaki. W kwestii intensywności smaku należy wybrać opcję dla siebie, można zrobić sos kwaśny, a sałatkę słodką, wszystko zależy od proporcji miodu i octu.  



















Fotografie autorstwa: Linda Parys Photografy

1 komentarz: