Wiosna
to okres, w którym wszystko budzi się do życia. To również dość
wymagający czas dla naszych organizmów, które po zimowej
hibernacji, muszą na nowo wskoczyć na wyższy bieg i odzyskać
swoją witalność i energię, utraconą wraz z nadejściem
chłodniejszych dni. Jednym z pomocników w odzyskiwaniu świeżości
może być pożywienie. Warto zadbać o to, aby było ono jak
najzdrowsze.
Do
najzdrowszych możemy zdecydowanie zaliczyć wszelkiego rodzaju
kiełki, które będąc jednym z pierwszych stadiów rozwoju rośliny,
zawierają w sobie mnóstwo wartości odżywczych, które kryjąc się
w ziarnie, podczas
kiełkowania, zaczynają
się uaktywniać,
przeobrażając w lepiej przyswajalne dla organizmu.
Podobnie
jak w przypadku wielu zdrowych produktów, kiełki nie są wymysłem
mody czasów ówczesnych. Doceniano je już tysiące lat temu w
Chinach, gdzie stanowiły bardzo ważny element diety, będąc
jednocześnie formą lekarstwa.
Właściwości
kiełków
Kiełki,
przy swej minimalnej wartości kalorycznej, zawierają w sobie
niewyobrażalne ilości witamin, wśród nich te z grupy B, C, D, E,
K oraz PP. Ponadto są skarbnicą wielu minerałów: żelaza,
fosforu, wapnia, magnezu, potasu, cynku, jodu, manganu, miedzi, litu
i selenu. Gdyby tego było mało, w ich wnętrzu znajdują się
również spore pokłady beta-karotenu, błonnika oraz kwasów
omega-3.
Regularne
spożywanie kiełków odmładza
i regeneruje organizm, wzmacnia naszą odporność, uzupełnia braki
witamin i minerałów, które z kolei chronią
nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, blokując
ich negatywny wpływ na nasz organizm. Kiełki
obniżają poziom złego
cholesterolu oraz
skutecznie odtruwają nasze ciało z różnego rodzaju toksyn. Ich
składniki stanowią podstawę ochrony przed miażdżycą
oraz wszelkimi nowotworami. Regulują trawienie, ułatwiając
przyswajanie wartości odżywczych. Oczyszczają skórę, wzmacniają
włosy, paznokcie, zęby i kości.
Spożywanie
kiełków, ze względu na ich właściwości, jest szczególnie
zalecane wegetarianom, kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią,
chorym na anemię, osobom po świeżo przebytych chorobach, w stanach
wyczerpania organizmu oraz dzieciom w okresie ich najaktywniejszego
wzrostu.
Poszczególne
kiełki roślin, zawierają nieco inne właściwości. Dla przykładu,
znajdujące się na zdjęciu kiełki lucerny, nazywane również
kiełkami życia, poza wyżej wymienionymi właściwościami, chronią
przed chorobami serca, pobudzają naszą wewnętrzną żywotność,
łagodzą skutki menopauzy, poprawiają pamięć. Zawierają w sobie
witaminę B12 oraz witaminę U, osuszającą i przyspieszającą
leczenie wrzodów, nieżytu żołądka oraz regulującą nadmierną
produkcję soków trawiennych. Natomiast towarzyszące im (na
zdjęciu) kiełki rzodkiewki, oczyszczają drogi oddechowe i zatoki,
posiadają właściwości przeciwzapalne i moczopędne, a dodatkowo
chronią inne kiełki przed pleśnią.
Kiełki
to źródło życia i witalności, znane od wielu wieków, które
wraz z modą na zdrowe odżywianie, powraca do naszych łask.
Zadbajmy o to, aby w okresie budzenia się po zimie, jak najczęściej
znajdywały one miejsce w naszym jadłospisie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz