środa, 17 grudnia 2014

KAPUSTA MODRA

Kapusta jest jednym z najbardziej powszechnych warzyw, dostępnych niemal w każdym sklepie, hipermarkecie i straganie warzywnym. Ponadto jest również jednym z najtańszych, co stawiać powinno je w lepszym świetle, zachęcając do zakupu. Czy korzystamy z tej możliwości i jednocześnie wykorzystujemy właściwości kapusty?

Warzywo zawiera w sobie witaminy: A, B, C, E, K, PP, U, fosfor, potas, beta-karoten, błonnik, kwas foliowy, siarkę, krzem, magnez, miedź, wapń i jod. Kapustę najlepiej jest spożywać w postaci surowej, gdyż podczas gotowania, czy pieczenia, traci wiele składników odżywczych. Ich największe ilości znajdują się w liściach zewnętrznych.

Właściwości kapusty
Regularne jej spożywanie wspomaga trawienie, pobudza apetyt i wzmacnia ogólną odporność naszego organizmu. Wspomaga walkę z infekcjami i chorobami, przeciwdziała niedokrwistości. Niweluje efekty choroby wrzodowej, zgagi oraz problemów z jelitami i zaparciami. Obniża poziom cukru we krwi. Sok ze świeżej kapusty łagodzi odmrożenia i oparzenia oraz niweluje dolegliwości skórne. 


Kapusta nadaje się również jako forma okładu na zmęczone i obolałe mięśnie. Łagodzi ból, działa antyseptycznie i leczniczo. Usuwa z ciała toksyny. Można ją stosować jako środek zmniejszający skutki ukąszenia owadów. Lecznicze okłady pomogą przy takich dolegliwościach jak reumatyzm, żylaki, zapalenie tętnic, bóle zębów oraz głowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz