Jednymi z lekarzy, których mamy zawsze pod ręką są witaminy. Ich
skondensowana i skumulowana dawka znajduje się w świeżych sokach wyciskanych z
owoców i warzyw. Zwiększenie częstotliwości pojawiania się ich w naszym
jadłospisie może w bardzo pozytywny sposób wpłynąć na poprawę i stan naszego
zdrowia. Bomby witaminowe mogą zmienić nasze życie.
Soki ze świeżych warzyw i owoców
są najlepszym przykładem na to, że zdrowie i świadome odżywianie może iść w
parze ze smakiem. W zależności od tego jak je przyrządzimy i podamy, mogą być
idealnym sposobem na ugaszenie pragnienia lub orzeźwienie w upalne dni. W
dodatku sposób ich przygotowania jest tak prosty, że jakiekolwiek głosy
sprzeciwu wobec stosowania soków w naszym jadłospisie są bezpodstawne.
Jak przyrządzać i spożywać świeże soki?
W zależności od struktury danego
owocu lub warzywa, do przyrządzenia świeżego soku potrzebny nam jest jedynie
blender lub sokowirówka. Podczas otrzymywania soku z sokowirówki zaleca się na
pojemnik, do którego zlewamy sok, nałożyć podwójne sitko, tak abyśmy mogli
wyeliminować jak najwięcej niepożądanych związków chemicznych zawartych w
sokach. Jest to jednak rozwiązanie zapobiegawcze, gdyż większość szkodliwych
substancji pozostaje w wytłokach, które są produktem ubocznym wytwarzania soku.
Nie ma więc obawy, że w przygotowanym przez nas soku znajdą się jakiekolwiek
związki chemiczne używane do przyśpieszania wzrostu i polepszania wyglądu
rośliny.
Soki należy pić przed jedzeniem,
małymi łykami, zatrzymując każdy łyk na kilka sekund w jamie ustnej, tak aby
enzymy trawienne znajdujące się w niej mogły przetworzyć sok. W przypadku kiedy
sok spożyjemy szybko, wlewając go w siebie w zbyt dużych ilościach,
przedostanie się on do żołądka, gdzie od razu zacznie fermentować. Soki należy
pić świeżo przyrządzone, najlepiej nie dłużej niż 4 godziny, od czasu
przygotowania, w przypadku owoców oraz 10 godzin w przypadku warzyw.
W czym tkwi sekret świeżych soków?
Struktura soków ze świeżo
wyciśniętych warzyw i owoców jest najbardziej zbliżona do struktury wody. Nasz
organizm w znacznej części składa się z wody, przez co wchłanianie się
składników zawartych w sokach odpowiada wchłanianiu składników mineralnych
znajdujących się w wodzie. Mówiąc najprościej witaminy zawarte w sokach przyswajają
się w tak szybkim tempie, że już po chwili odczuwamy znaczący przypływ energii
i wzmocnienia naszego organizmu. Całość składników zawartych w soku wchłaniana
jest w ciągu pół godziny.
Świeże soki zawierają minerały,
witaminy, kwasy tłuszczowe, węglowodany oraz białka, a więc wszystkie
składniki, których nasz organizm potrzebuje do sprawnego funkcjonowania. Wiele
z tych wartości zostaje uwolnionych dopiero w przypadku miażdżenia ścian
komórkowych warzyw i owoców. Soki wypłukują nasz organizm ze starych i martwych
komórek, rozpuszczają nagromadzony w organizmie nadmiar soli mineralnych oraz
kamieni w wątrobie i nerkach. Zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych.
Soki zawierają również porcję pierwiastków chemicznych, których człowiek nie
jest w stanie rozpoznać i nazwać, jednak nie ma obawy przed stosowaniem ich,
ponieważ natura jest najlepszym specjalistą w dziedzinie zdrowia i możemy jej
zaufać.
Naturalne źródło zdrowia.
Każdy sok zawiera w sobie inne
składniki odżywcze. Aktywne fizjologicznie substancje zawarte w sokach wpływają
na określony wpływ każdego z nich na ludzki organizm. Dla przykładu sok z
buraków stanowi bodziec pobudzający organizm do efektywniejszego wytwarzania
czerwonych ciałek krwi. Ponadto wzbogaca jej skład, redukuje ryzyko chorób
układu krążenia oraz układu pokarmowego.
Sok z marchwi, zawierający szereg
witamin, polepsza strukturę włosów, zębów, paznokci, likwiduje wrzody żołądka i
dwunastnicy. Zwiększa ogólną odporność organizmu, oczyszczając go z toksyn.
Świeży sok z marchwi ma dodatkowo strukturę i skład bardzo zbliżony do
zawartości naszej krwi. Różnią się one jedynie tym, że w marchwi zamiast żelaza
znajduje się magnez. Wyobraźmy sobie więc jak na jakość naszej krwi może
wpłynąć regularne stosowanie soku z marchwi.
Istnieją również różnego rodzaju
kombinacje soków owocowo-warzywnych, które pomagają leczyć konkretne choroby i
dolegliwości. Sok marchwiowo-szpinakowy stosuje się na bóle brzucha, skurcze,
kolki, zaparcia, reumatyzm, anemię, bóle głowy. Sok z ogórka, czarnej
porzeczki, jabłka i grejpfruta stosuje się natomiast dla utrzymania ładnej i
zdrowej skóry. Poza tym jego działanie wpływa na wzmocnienie układu nerwowego,
poprawia pamięć i pracę mózgu, dodatkowo zaspokajając zapotrzebowanie organizmu
na witaminę C.
Organizm każdego człowieka, jako
zarodek ludzki, zaczynał swoje istnienie w wodzie. Jak twierdził jeden z
niemieckich lekarzy S. Kneipp, każdy kontakt z wodą daje nam dodatkową minutę
życia. Naturalnym jest więc fakt, iż soki ze świeżych owoców i warzyw,
przypominające składem i strukturą wodę, są najlepszym napojem, który możemy
sobie zaserwować. Stanowią czynnik pobudzający nasz organizm do wzmożonej
pracy. Są źródłem zdrowia – stosowanymi od starożytności bombami witaminowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz