Biały cukier
Jego głównym składnikiem jest sacharoza, związek chemiczny z grupy węglowodanów. W dzisiejszych czasach cukier jest nieodłącznym elementem diety przeciętnego człowieka. Mało kto jest jednak świadomy tego jakie spustoszenie wewnątrz nas sieje pierwszy z czwórki białych zabójców. Najbardziej widocznym efektem nadmiernego spożycia cukrów jest nadwaga. Poza tym są one czynnikiem powodującym próchnicę zębów. Długofalowe nadużywanie sacharozy może prowadzić do cukrzycy lub niedocukrzenia. Ponadto obniża zawartości soli mineralnych i witamin w organizmie. Podnosi ciśnienie krwi i zwiększa ryzyko zawału. Alternatywą dla sacharozy jest fruktoza – cukier naturalny zawarty m.in. w miodzie i owocach. Jego podstawową zaletą jest to, że wchłania się bezpośrednio do krwi, dostarczając nam energię wykorzystywaną przy wysiłku fizycznym. Oczyszcza i wzmacnia organizm. U dzieci korzystnie wpływa na rozwój umysłowy.
Jego głównym składnikiem jest sacharoza, związek chemiczny z grupy węglowodanów. W dzisiejszych czasach cukier jest nieodłącznym elementem diety przeciętnego człowieka. Mało kto jest jednak świadomy tego jakie spustoszenie wewnątrz nas sieje pierwszy z czwórki białych zabójców. Najbardziej widocznym efektem nadmiernego spożycia cukrów jest nadwaga. Poza tym są one czynnikiem powodującym próchnicę zębów. Długofalowe nadużywanie sacharozy może prowadzić do cukrzycy lub niedocukrzenia. Ponadto obniża zawartości soli mineralnych i witamin w organizmie. Podnosi ciśnienie krwi i zwiększa ryzyko zawału. Alternatywą dla sacharozy jest fruktoza – cukier naturalny zawarty m.in. w miodzie i owocach. Jego podstawową zaletą jest to, że wchłania się bezpośrednio do krwi, dostarczając nam energię wykorzystywaną przy wysiłku fizycznym. Oczyszcza i wzmacnia organizm. U dzieci korzystnie wpływa na rozwój umysłowy.
Sól kuchenna
Najczęściej stosowana w naszych
domach przyprawa jest niczym innym jak chlorkiem sodu w niemal krystalicznie
czystej postaci. Sól to po prostu skruszona
skała. Jej nadmierne stosowanie może prowadzić do nadciśnienia
tętniczego, zaburzeń układu krążenia oraz nadwagi. Poza tym nadużywanie soli
sprzyja rozwojowi nowotworów. Stosowanie soli kuchennej w
naszym jadłospisie jest zbędne. Tak naprawdę jest ona jedynie efektem naszego
uzależnienia od smaku. Poza tym, przy odstawieniu soli, nie grozi nam jej
niedobór, ponieważ znajduje się ona w wielu produktach pochodzenia naturalnego.
Najlepszym tego przykładem są algi morskie. W kuchni alternatywą dla soli
może być dowolnie dobrana kompozycja świeżych lub suszonych ziół i przypraw. W
zdecydowanie lepszy sposób niż sól podkreślą i uwydatnią one smak każdej
potrawy.
Jest to jeden z żywieniowych
paradoksów, który błędnie kojarzymy ze zdrowym odżywianiem. Krowie mleko to
produkt pochodzenia zwierzęcego przeznaczony do spożycia dla cieląt. Młody
cielak jest o wiele większy niż ludzkie dziecko. Rośnie w szybszym tempie,
przez co potrzebuje większych ilości składników odżywczych. Podając dziecku
mleko przeznaczone dla cielaka, bombardujemy go zbyt dużą dawką składników.
Poza tym w krowim mleku znajdują się spore ilości zwierzęcych hormonów, które
zaburzają prawidłowy rozwój młodego organizmu. Człowiek jest jedyną istotą na
planecie, która spożywa mleko innego gatunku. Nadmierne stosowanie krowiego
mleka może także prowadzić do osteoporozy, cukrzycy, a nawet raka piersi. Po odstawieniu karmienia piersią,
zamiennikiem krowiego mleka, pod względem zawartości wapnia, mogą być orzechy,
marchew, buraki lub zielone warzywa. Alternatywą dla mleka, jako płynu, niech
będzie woda.
Biała mąka
Oprócz mleka jest ona białym
zabójcą spożywanym przez nas w największych ilościach. Przeciętny człowiek
spożywa nawet do stu kilogramów mąki rocznie. Oczywiście jest ona podawana w
różnej formie – białe pieczywo, słodkie bułki, ciasta. Biała mąka, jako efekt mielenia
zboża, pozbawiona jest jakichkolwiek witamin, enzymów czy soli mineralnych.
Jest czystą skrobią, w związku z czym przy procesie jej trawienia organizm
wykorzystuje własne rezerwy wartości odżywczych. Konsekwencją tego jest
zaburzona praca układu pokarmowego. Skrobia, której nie zdołamy strawić trafia
do jelit i tam pęcznieje. Białą mąkę możemy zastąpić
chociażby mąką kukurydzianą, która jest zdecydowanie bogatsza w wartości.
Zawiera duże ilości białka, błonnika oraz witaminy A, B oraz C. Oprócz mąki
kukurydzianej możemy również stosować wszystkie mąki pełnoziarniste.
Czterej biali zabójcy to produkty
codziennego użytku. Ich działanie pozostaje nieszkodliwe dopóty, dopóki
zachowujemy umiar w ich stosowaniu. Nasz organizm poradzi sobie bowiem z
przetworzeniem ich małych porcji. Jednak w momencie, w którym zaczynamy
stosować je codziennie, w dodatku w nadmiernych ilościach, mogą stać się
produktami niosącymi powolną i dyskretną śmierć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz