Anyż
jest jedną z tych roślin, których, z nieznanych przyczyn, po
prostu nie używamy. Być może wiąże się to z naszą niewiedzą
lub jest podyktowane wąskim horyzontem spostrzegania większości z
nas. Kojarzy nam się głównie z cukierkami i absyntem, tymczasem
posiada on szereg wspaniałych zastosowań.
Właściwości
lecznicze
Anyż jest jedną z najstarszych roślin,
wykorzystywanych w medycynie. Służył m.in. jako narkoza podczas
ciężkich operacji. Posiada właściwości odmładzające i
regenerujące. Stosowany regularnie wpływa na podniesienie poziomu
energetycznego, ogólnego samopoczucia, zapobiega zgadze i
niestrawności, przyspiesza trawienie. Pobudza gruczoły mleczne
karmiących matek. Można go stosować w przypadku bólu głowy,
kaszlu, anginie, zapaleniu oskrzeli i astmy. Niweluje objawy
młodzieńczego trądziku. Łagodzi problemy nieświeżego oddechu.
Działa rozkurczowo na układ pokarmowy, ułatwiając jednocześnie
przyswajanie wartości odżywczych.
Wytwarzane z anyżu olejki eteryczne, dodane do kąpieli,
relaksują i regenerują przemęczone mięśnie.Ponadto skutecznie
odstraszają różnego rodzaju owady.
Anyż
wykorzystywany jest również w kuchni, jako przyprawa. Komponuje
się go m.in. z miętą, kminkiem, imbirem. Dodaje się go do herbat,
kompotów i ziołowych naparów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz