Kojarzy
nam się głownie z domową zupą, jednak podana w takiej formie nie
może w pełni wykorzystać swych właściwości. Przez wielu uważana
za nic nie wartą i niesmaczną, czy słusznie? Przekonajcie się
sami.
Botwina to po prostu młode liście i korzenie buraka ćwikłowego.
Najczęściej wykorzystywana jest do zup, rzadziej do sałatek.
Liście buraka maja specyficzną kolorystykę, przez co bordowe
rozgałęzienia łodyg, łudząco przypominają rozgałęzienia
naczyń krwionośnych człowieka. Być może jest to sygnał od matki
natury, co powinniśmy jeść, aby krew w naszych żyłach krążyła
prawidłowo.
Właściwości
i wartości odżywcze
Botwina
zawiera w sobie Witaminę A oraz C, kwas foliowy, żelazo, magnez, sód, mangan, fluor i wapń, Pobudza apetyt, uspokaja i łagodzi stany nerwowe. Odkwasza i
odświeża organizm. Ze względu na właściwości odtruwające,
zaleca się jej spożywanie w trakcie przeziębienia, infekcji i
podwyższonej temperatury ciała. Jest lekkostrawna. Regularne
włączenie jej do jadłospisu, może wspomóc leczenie anemii i
białaczki. Rozpuszcza kamienie nerkowe. Posiada właściwości
krwiotwórcze.
Botwinę najlepiej spożywać na surowo, w formie soku, dodając do
sałatki lub przygotowując chłodnik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz