środa, 8 października 2014

CZYM SKORUPKA NASIĄKA?

Wielu z nas, kiedy mówi o jajku, myśli wyłącznie o wewnętrznej jego części, składającej się z żółtka i białka. Takowe podejście powoduje, że podobnie jak w przypadku jabłka, odrzucamy najlepszą i najbardziej wartościową część. O czym mowa?

Skorupka jajka jest zjawiskiem fenomenalnym, żeby nie powiedzieć magicznym. Aby płód (białko i żółtko) prawidłowo się rozwinął i ewoluował w pisklę, potrzebuje solidnej dawki witamin i minerałów, które będą budulcem jego formy cielesnej. Skąd pochodzi ten budulec, skoro płód jest odizolowany od dostępu do składników odżywczych, przez skorupkę. Odpowiedz nasuwa się sama. Źródłem wszelkich witamin i minerałów jest skorupka jajka, czyli ta część, która uważamy za niejadalna.

Co się kryje wewnątrz?
Skorupka jest bogatym źródłem wapnia, występującego w postaci węglanu wapnia, który nasz organizm bardzo szybko i łatwo przyswaja. Ponadto zawiera w sobie większość składników odżywczych, minerałów i witamin, wśród których znajduje się miedz, fluor, mangan, żelazo, molibden, siarka, krzem, cynk. Skorupka posiada skład zbliżony zawartością do naszych zębów i kości.

W czym nam może pomóc?
Zawarte w skorupkach właściwości znacząco wzmacniają tkankę kostna, zęby, kości oraz stawy. Wspomagają leczenie osteoporozy. Spożywanie ich zapobiega łamliwości paznokci i włosów oraz problemach z dziąsłami. Regenerują skórę, wzmacniają organizm, działają bakteriobójczo, przy okazji obniżając poziom cholesterolu. Ponadto likwidują zaparcia, bezsenność, chroniczny katar i astmę. Usuwają z organizmu pierwiastki promieniotwórcze. Spożywanie skorupek przyspiesza metabolizm, powodując mniejsze przyswajanie tłuszczy, co sprzyja odchudzaniu.

W jaki sposób spożyć skorupki?
Wystarczy zalać je wrzącą woda, po czym wyciągnąć i odczekać, aż wyschną. Następnie możemy zmielić je w młynku do kawy lub alternatywnie zetrzeć je w pył, za pomocą moździerza. Tak sproszkowane skorupki można spożyć przez rozpuszczenie ich w wodzie lub soku z owoców (np. cytryny), dodając do sałatek, jogurtów lub kanapek. Dzienna dawka, którą powinniśmy przyjąć podczas kuracji skorupkowej, to od jednego, do dwóch gramów. Kuracja trwać powinna trzydzieści dni i być powtarzana dwa razy do roku, wczesną wiosną oraz późną jesienią.

Czy to jest bezpieczne?
Nie ma żadnych przeciwwskazań, a tym bardziej skutków ubocznych zażywania sproszkowanych skorupek kurzych jaj. Nie zagraża to naszemu zdrowiu i nie powoduje zaburzeń w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Jest całkowicie bezpieczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz