Wielu
z nas, kiedy mówi o jajku, myśli wyłącznie o wewnętrznej jego
części, składającej się z żółtka i białka. Takowe podejście
powoduje, że podobnie jak w przypadku jabłka, odrzucamy najlepszą
i najbardziej wartościową część. O czym mowa?
Skorupka
jajka jest zjawiskiem fenomenalnym, żeby nie powiedzieć magicznym.
Aby płód (białko i żółtko) prawidłowo się rozwinął i
ewoluował w pisklę, potrzebuje solidnej dawki witamin i minerałów,
które będą budulcem jego formy cielesnej. Skąd pochodzi ten
budulec, skoro płód jest odizolowany od dostępu do składników
odżywczych, przez skorupkę. Odpowiedz nasuwa się sama. Źródłem
wszelkich witamin i minerałów jest skorupka jajka, czyli ta część,
która uważamy za niejadalna.
Co
się kryje wewnątrz?
Skorupka
jest bogatym źródłem wapnia, występującego w postaci węglanu
wapnia, który nasz organizm bardzo szybko i łatwo przyswaja.
Ponadto zawiera w sobie większość składników odżywczych,
minerałów i witamin, wśród których znajduje się miedz, fluor,
mangan, żelazo, molibden, siarka, krzem, cynk. Skorupka posiada
skład zbliżony zawartością do naszych zębów i kości.
W
czym nam może pomóc?
Zawarte
w skorupkach właściwości znacząco wzmacniają tkankę kostna,
zęby, kości oraz stawy. Wspomagają leczenie osteoporozy.
Spożywanie ich zapobiega łamliwości paznokci i włosów oraz
problemach z dziąsłami. Regenerują skórę, wzmacniają organizm,
działają bakteriobójczo, przy okazji obniżając poziom
cholesterolu. Ponadto likwidują zaparcia, bezsenność, chroniczny
katar i astmę. Usuwają z organizmu pierwiastki promieniotwórcze.
Spożywanie skorupek przyspiesza metabolizm, powodując mniejsze
przyswajanie tłuszczy, co sprzyja odchudzaniu.
W
jaki sposób spożyć skorupki?
Wystarczy
zalać je wrzącą woda, po czym wyciągnąć i odczekać, aż
wyschną. Następnie możemy zmielić je w młynku do kawy lub
alternatywnie zetrzeć je w pył, za pomocą moździerza. Tak
sproszkowane skorupki można spożyć przez rozpuszczenie ich w
wodzie lub soku z owoców (np. cytryny), dodając do sałatek,
jogurtów lub kanapek. Dzienna dawka, którą powinniśmy przyjąć
podczas kuracji skorupkowej, to od jednego, do dwóch gramów.
Kuracja trwać powinna trzydzieści dni i być powtarzana dwa razy do
roku, wczesną wiosną oraz późną jesienią.
Czy
to jest bezpieczne?
Nie
ma żadnych przeciwwskazań, a tym bardziej skutków ubocznych
zażywania sproszkowanych skorupek kurzych jaj. Nie zagraża to
naszemu zdrowiu i nie powoduje zaburzeń w funkcjonowaniu układu
pokarmowego. Jest całkowicie bezpieczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz