Każdy z nas, w mniejszym lub większym stopniu, zetknął się z alergią. Jest
ona efektem zaburzeń prawidłowej pracy organizmu, spowodowanej odpowiedzią na
działanie czynników zewnętrznych, np. obcej substancji. Czym ona jest i jakie są
najczęstsze przyczyny jej powstawania?
Jak powstaje alergia?
Wszystko zaczyna się od antygenu,
obcej substancji, będącej np. częścią wirusa, bakterii lub toksyny,
posiadającej zdolność do wywoływania w organizmie reakcji obronnej, podczas
której limfocyty B (komórki układu odpornościowego) wytwarzają przeciwciała
typu IgE, odpowiedzialne za natychmiastowe reakcje alergiczne. Limfocyty
reagując na działanie konkretnego antygenu, powodują jego połączenie z
przeciwciałem i zniszczenie. Efektem ubocznym tego zjawiska jest uwalnianie
tzw. mediatorów, które wspomagają przewodzenie impulsów i są tym, co
powszechnie nazywamy alergią. W zależności od ich ilości, zmienia się rodzaj
reakcji alergicznej.
Jakie są jej rodzaje i symptomy?
Alergia najczęściej objawia się w
postaci kataru i łzawienia oczu. Do tego dochodzi również wysypka oraz
duszności. Objawy zmieniają się w zależności od rodzaju alergii. W przypadku
alergii pokarmowej mogą pojawić się bóle brzucha i biegunka. Przy alergicznym
nieżycie nosa, będzie to kichanie, zaczerwieniony nos i wyciek wydzieliny z
niego, natomiast przy zapaleniu spojówek, łzawienie oczu i obrzęk powiek.
Astma, która również należy do chorób alergicznych, przejawia się kaszlem.
Zapalenie skóry rozpoznamy po bladości i suchości skóry, a także wypryskach i
różnego rodzaju zmianach skórnych. Wstrząs anafilaktyczny natomiast, może
spowodować spadek ciśnienia tętniczego, ochłodzenie organizmu lub utratę
przytomności.
Jakie są jej przyczyny?
Alergia wiąże się z
nadwrażliwością i niską odpornością organizmu. Czynniki zewnętrzne wywołujące
ją, to różnego rodzaju pyłki, pleśń, kurz, zwierzęta i jedzenie. Alergia może
pojawić się u małego dziecka w momencie rozszerzania jego diety oraz w każdym
momencie u dorosłego człowieka. Zależne jest to od intensywności oddziaływania
danego alergenu na układ pokarmowy. Coraz większa liczba zachorowań wiąże się z
ocieplającym się klimatem, który powoduje zwiększenie ilości dwutlenku węgla w
atmosferze, co z kolei prowadzi do wzrostu ilości pyłków kwiatowych. Kolejnym
źródłem infekcji może być nadużywanie antybiotyków, które osłabiają odporność,
a dodatkowo niszczą wnętrze układu pokarmowego.
Dlaczego nie wszyscy chorują?
Pierwszym aspektem mającym duże
znaczenie jest genetyka. Możliwość zaistnienia alergii u dziecka znacząco
wzrasta w momencie kiedy oboje rodzice lub jedno z nich choruje. Kolejnym
powodem jest dbałość o higienę. Zwiększona sterylność przestrzeni życiowej,
zamykanie się w domach i mieszkaniach, powoduje izolowanie się człowieka od
substancji i związków obecnych zarówno w naturze, jak i przestrzeni
urbanistycznej. W momencie kiedy stykamy się z tymi substancjami, a dotąd
mieliśmy z nimi ograniczony kontakt, nasz organizm reaguje alergią. Na ilość zachorowań
mają również wpływ zmiany jakie zachodzą w naszym sposobie odżywiania i
prowadzenia życia. Dominacja tworzyw sztucznych, rozwinięty przemysł, wzrost
zanieczyszczeń i spalin. Ilość alergików wzrasta również wraz ze wzrostem
palaczy. Dym tytoniowy przyczynia się bowiem do powstawania reakcji
alergicznych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz