Starożytni
Egipcjanie uważali, że "leczy wszystko, oprócz śmierci".
Faraon Tutenchamon wierzył w jej niezwykłe właściwości do tego
stopnia, że kazał pochować się wraz z buteleczką oleju z jej
nasion. Była ponoć sekretem piękna najsłynniejszych Egipcjanek Nefretete
i Kleopatry. Dziś, w dobie sztucznych medykamentów, jej właściwości
są mniej znane. Czym zaskoczyć nas mogą nasiona błogosławieństw,
nazywane inaczej czarnym kminkiem lub po prostu czarnuszką?
„Panna w zieleni” jest
jedną z tych roślin, które udowadniają, że matka natura potrafi
ogromną moc zamknąć w niewielkim ziarenku (nieskończoność
zamknięta w ograniczonej formie), które z kolei obdarowuje ją
każdego, kto jest w stanie ją dostrzec. Poniżej zaprezentuje część
z nich, lecz najpierw zastanówmy się co właściwie kryją w sobie
jej czarne ziarna.
Zawartość
nasion
Właściwości
zdrowotne czarnuszki są związane z działaniem związków czynnych
w niej zawartych (alkaloidy, fitosterole, monoterpeny i związki
fenolowe) Od
30 do 50 procent ziaren czarnuszki to tzw. olej tłusty, w skład
którego wchodzą kwasy tłuszczowe nienasycone (wśród nich
niezwykle rzadko występujący kwas eikozadienowy) oraz kwasy
tłuszczowe nasycone w stosunku 85/15 procent. Poza tym nasiona
czarnego są
źródłem
fosfolipidów, melaniny i saponiny. Zawierają w sobie osiem z
dziewięciu niezbędnych organizmowi aminokwasów (fenyloalaninę,
izoleucynę, leucynę, lizynę, metioninę, treoninę, tryptofan,
walinę), karoten, witaminę B oraz związki mineralne (wapń,
magnez, żelazo, sód, potas, cynk, selen).
Stosowanie
i dawkowanie
Z leczniczych właściwości czarnuszki można korzystać pod róznymi
postaciami, stosując ją zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie,
na skórę. Najczęściej występuje w postaci surowej, tj. czarnych
ziarenek lub oleju tłoczonego na zimno. W krajach BliskiegoWschodu
istnieje przesąd, wedle którego żucie dziesięciu ziarenek
czarnuszki dziennie wyzwala człowieka od wszelkich chorób. Jeżeli
jednak komuś nie przypadnie do gustu taki pomysł, może spróbować
innych sposobów zażywania rośliny. W kuchni np. wykorzystuje się
ją jako zamiennik szkodliwego dla żołądka, pieprzu. Taka zmiana
jest szczególnie zalecana osobom z dolegliwościami przewodu
pokarmowego lub zakwaszonym organizmem. Ponadto doskonale nadaje się
jako dodatek do pieczenia chleba oraz posypka do kanapek lub sałatek.
Z czarnego kminku możemy również przyrządzić napar, zalewając
wrzątkiem jedna łyżeczkę zmielonych nasion i odstawiając całość
na około 20 minut. Odcedzony wywar możemy wykorzystać płukając
nią skórę, włosy lub pijąc (pół szklanki herbaty do 3 razy
dziennie).
Tytułowe złoto, którym tak zachwycali się Egipcjanie, to nic
innego jak olej z czarnuszki, który podobnie jak napar, możemy
używać jako płukankę do włosów i skóry lub doustnie (jedna
łyżeczka, w przypadku dorosłych lub pół łyżeczki, w przypadku
dzieci, do 3 razy dziennie).
Bardzo
ciekawą metodą spożywania czarnuszki jest tzw. ziołomiód, który
otrzymujemy poprzez dodanie do miodu jednej łyżeczki zmielonych
nasion czarnuszki i utarciu jej na jednolitą papkę. Jest to bardzo
skuteczne panaceum na przeziębienie, a zastosowane zewnętrznie może
służyć również jako piling do regeneracji i oczyszczenia skóry.
Niezwykła
moc czarnuszki
Niewielkie nasiona rośliny
stanowią źródło wielu dobroci, z których możemy skorzystać,
jeśli włączymy ją do naszej codziennej diety. O czym konkretnie
mowa?
Zawarte w czarnym kminku związki wzmacniają układ odpornościowy naszego organizmu, co jest szczególnie ważne na przełomie sezonów, kiedy wraz ze zmianami pogodowymi zwiększa się nasza podatność na choroby. Posiada silne działanie przeciwpasożytnicze, antybakteryjne, antywirusowe oraz antygrzybicze. Jest skutecznym rozwiązaniem niwelującym skutki alergii oraz środkiem łagodzącym efekty astmy. Czarnuszka może również przynieść pozytywne rezultaty w leczeniu anemii, poprzez podnoszenie poziomu hemoglobiny i erytrocytów. Ponadto redukuje ciśnienie, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, działa osłonowo na wątrobę, nerki oraz żołądek, wspomagając profilaktykę przeciwwrzodową. Wykazuje działanie przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe, jest silnym antyutleniaczem, zdolnym wywołać tzw. apoptozę, czyli zaprogramowaną śmierć zakażonych komórek. Czarnuszka jest również idealnym remedium na wszelkiego rodzaju zmiany skórne (stany zapalne, wypryski, wysypki, grzybice). Chroni przed osteoporozą, zwiększając gęstość mineralną kości. Poza tym wpływa na poprawę naszego samopoczucia, działa antydepresyjnie, uspokajająco, redukując stres i łagodząc stany lękowe. Korzystnie wpływa na wszelkie problemy z włosami, zapobiega łysieniu, wypadaniu włosów, zwalcza łupież, zwiększa gęstość włosów. Przyspiesza gojenie się ran, a także pozytywnie wpływa na pracę układu rozrodczego.
Zawarte w czarnym kminku związki wzmacniają układ odpornościowy naszego organizmu, co jest szczególnie ważne na przełomie sezonów, kiedy wraz ze zmianami pogodowymi zwiększa się nasza podatność na choroby. Posiada silne działanie przeciwpasożytnicze, antybakteryjne, antywirusowe oraz antygrzybicze. Jest skutecznym rozwiązaniem niwelującym skutki alergii oraz środkiem łagodzącym efekty astmy. Czarnuszka może również przynieść pozytywne rezultaty w leczeniu anemii, poprzez podnoszenie poziomu hemoglobiny i erytrocytów. Ponadto redukuje ciśnienie, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, działa osłonowo na wątrobę, nerki oraz żołądek, wspomagając profilaktykę przeciwwrzodową. Wykazuje działanie przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe, jest silnym antyutleniaczem, zdolnym wywołać tzw. apoptozę, czyli zaprogramowaną śmierć zakażonych komórek. Czarnuszka jest również idealnym remedium na wszelkiego rodzaju zmiany skórne (stany zapalne, wypryski, wysypki, grzybice). Chroni przed osteoporozą, zwiększając gęstość mineralną kości. Poza tym wpływa na poprawę naszego samopoczucia, działa antydepresyjnie, uspokajająco, redukując stres i łagodząc stany lękowe. Korzystnie wpływa na wszelkie problemy z włosami, zapobiega łysieniu, wypadaniu włosów, zwalcza łupież, zwiększa gęstość włosów. Przyspiesza gojenie się ran, a także pozytywnie wpływa na pracę układu rozrodczego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz