Kapusta
jest jednym z najbardziej powszechnych warzyw, dostępnych niemal w
każdym sklepie, hipermarkecie i straganie warzywnym. Ponadto jest
również jednym z najtańszych, co stawiać powinno je w lepszym
świetle, zachęcając do zakupu. Czy korzystamy z tej możliwości i
jednocześnie wykorzystujemy właściwości kapusty?
Warzywo
zawiera w sobie witaminy: A, B, C, E, K, PP, U, fosfor, potas,
beta-karoten, błonnik, kwas foliowy, siarkę, krzem, magnez, miedź,
wapń i jod. Kapustę najlepiej jest spożywać w postaci surowej,
gdyż podczas gotowania, czy pieczenia, traci wiele składników
odżywczych. Ich największe ilości znajdują się w liściach
zewnętrznych.
Właściwości
kapusty
Regularne
jej spożywanie wspomaga trawienie, pobudza apetyt i wzmacnia ogólną
odporność naszego organizmu. Wspomaga walkę z infekcjami i
chorobami, przeciwdziała niedokrwistości. Niweluje efekty choroby
wrzodowej, zgagi oraz problemów z jelitami i zaparciami. Obniża
poziom cukru we krwi. Sok ze świeżej kapusty łagodzi odmrożenia i
oparzenia oraz niweluje dolegliwości skórne.
Kapusta
nadaje się również jako forma okładu na zmęczone i obolałe
mięśnie. Łagodzi ból, działa antyseptycznie i leczniczo. Usuwa z
ciała toksyny. Można ją stosować jako środek zmniejszający
skutki ukąszenia owadów. Lecznicze okłady pomogą przy takich
dolegliwościach jak reumatyzm, żylaki, zapalenie tętnic, bóle
zębów oraz głowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz