Mit cytryny jako bomby z witaminą C jest
niesłuszny. W 100 mg cytryny znajduje się tyle samo witaminy C, co w 100 mg czosnku. |
To, że witaminę C możemy kupić w aptece wiedzą już nawet dzieci w
przedszkolu. Mało kto jednak, nawet z
osób dorosłych, wie jakie jest naturalne źródło witaminy C. Zazwyczaj pada
odpowiedź, że jest to cytryna. Owszem, cytryna jest źródłem witaminy C, jednak
zawiera ją w niewielkich ilościach. O wiele więcej tej witaminy znajduje się
chociażby w natce pietruszki. Jakie są naturalne źródła witamin i co dzięki nim
możemy uzyskać?
Witamina A odpowiada za prawidłowe działanie wzroku, tkanki
nabłonkowej, odporność na infekcję oraz stan naszych włosów, skóry, zębów i
dziąseł. Jej niedobory objawiają się wysychaniem rogówki i spojówki oka.
Najważniejsze źródła witaminy A to marchew, ciemnozielone warzywa oraz żółte
warzywa i owoce.
Witamina B1 odpowiada za trawienie, sprawność umysłową, proces
wzrostu, układ nerwowy, mięśniowy, serce oraz gojenie ran. Jej główne źródła
naturalne to orzeszki ziemne, ziarno pszenicy, otręby i jarzyny.
Witamina B2 odpowiada za stan narządów rozrodczych, proces wzrostu,
stan skóry, paznokci, włosów, jamy ustnej oraz wzroku. Efekty jej niedoboru to
zakłócony metabolizm oraz zmiany w obrębie jamy ustnej, warg, skóry i narządów
płciowych. Jej główne źródła naturalne to zielono listne warzywa, ziarna zbóż
oraz rośliny strączkowe.
Witamina B6 wpływa na stan skóry i jej starzenie się. Efekty jej
niedoboru to niedokrwistość, zapalenie skóry i języka. Jej główne źródła
naturalne to otręby pszenne, kiełki pszenicy, soja, melon, kapusta, owies oraz
orzechy.
Witamina B12 produkuje krwinki czerwone, odpowiada za proces
wzrostu i energię wewnętrzną organizmu. Wzmacnia układ nerwowy, pamięć i
koncentrację. Skutki jej niedoboru to anemia, niedokrwistość oraz róznego
rodzaju zaburzenia neurologiczne. Witamina B12 nie występuje w czystej postaci
w składnikach pochodzenia naturalnego, ponieważ nasz organizm wytwarza ją
samoczynnie. Analogi witaminy B12 znajdują się w algach morskich, soji, tofu,
pietruszce oraz kapuście kiszonej.
Witamina B13 odpowiada za prawidłową pracę wątroby oraz zahamowanie
procesu starzenia się organizmu. Jej źródła naturalne to warzywa korzenne.
Witamina B15 wydłuża życie komórki, wpływa na szybsze gojenie ran,
obniża cholesterol, wzmacnia odporność organizmu i prawidłową pracę
metabolizmu. Efekty jej niedoboru to zaburzenia w czynności gruczołów i nerwów,
choroby serca, obniżenie efektywności procesu utleniania w organizmie. Jej
główne źródła naturalne to ziarna zbóż, nasiona dyni, ziarna sezamu.
Witamina B17 decyduje o naszej odporności na różnego rodzaju
nowotwory. Skutkiem jej niedoborów jest zwiększenie ryzyka zachorowania na tzw.
raka. Źródła witaminy to głównie pestki – moreli, jabłek, czereśni, brzoskwiń,
śliwek i nektarynek. Można spożywać je surowe lub dodając do jakiegoś
pożywienia.
Witamina C odpowiada za gojenie ran, prawidłowe działanie układu
moczowego, poziom cholesterolu, przeciwdziała czynnikom rakotwórczym. Działa
przeczyszczająco, zapobiega przeziębieniom, alergiom oraz szkorbutowi. Jej główne źródła to jagody, zielone warzywa,
warzywa liściaste, pomidory, kalafior, papryka.
Witamina E hamuje proces starzenia się komórek, zaopatruje organizm
w tlen, łagodzi zmęczenie, ułatwia leczenie oparzeń i blizn. Obniża ciśnienie i
ryzyko chorób krwi, łagodzi kurcze.
Zapobiega poronieniom. Skutki jej niedoborów to uszkodzenie krwinek czerwonych,
zwyrodnienie mięśni, niedokrwistość. Jej źródła to kiełki pszenicy, soja,
orzechy, brukselka, szpinak, pełnoziarniste zboże.
Witamina F odpowiada za jakość skóry i włosów. Wpływa na prawidłowy
proces wzrostu i rozwoju organizmu. Obniża cholesterol oraz ryzyko chorób
serca. Skutki jej niedoboru to wyprysk skórny oraz trądzik. Źródła naturalne to
kiełki pszenicy, siemię lniane, słonecznik, soja, orzechy, migdały, awokado.
Witamina K zapobiega krwotokom wewnętrznym, zapewnia prawidłową
krzepliwość krwi, zmniejsza obfite krwawienia miesiączkowe. Widoczne efekty jej
niedoboru to zaburzenia trawienia, biegunka, zapalenie jelita. Źródła naturalne
tej witaminy to warzywa zielono listne, lucerna, morszczyn, awokado.
Witamina P wpływa na stan dziąseł, odporność na infekcję, ponadto
zwiększa efektywność działania witaminy C [przy prawidłowej dziennej dawce w
stosunku 1:5 (wit.P : wit. C)]. Efektem jej niedoboru jest kruchość naczyń
krwionośnych. Największe dawki witaminy P zawarte są w białej skórce owoców
cytrusowych, morelach, wiśniach, jeżynach, miodzie gryczanym, głogu, szczawiu,
aroni oraz mięty.
Witamina T wpływa na prawidłowe krzepnięcie krwi i tworzenie płytek
krwi. Skutki jej niedoboru mogą prowadzić do niedokrwistości lub hemofilii. Jej
głównym źródłem naturalnym jest ziarno sezamowe.
Witamina U wzmacnia pracę i stan żołądka oraz dwunastnicy. Jej
największe złoża znajdują się w kapuście.
Biotyna (Witamina H) zapobiega łysieniu, wzmacnia układ mięśniowy i
skórę. Jej niedobór często objawia się różnego rodzaju wypryskami skórnymi,
ogólnym zmęczeniem i wyniszczeniem organizmu oraz złym metabolizmem. Może
prowadzić do depresji. W naturze biotyna występuje w orzechach, migdałach,
szpinaku, marchwii, pomidorach, kalafiorze i roślinach strączkowatych.
Spożywanie odpowiednich ilości witaminy B17 może
zapobiec rozwojowi nowotworów. Jej główne źródło to pestki, które zazwyczaj wyrzucamy traktując jako niejadalną resztkę owocu. |
Orzechy zawierają duże ilości
witaminy B1, B6 i F.
Ich regularne spożywanie wpływa na pamięć, koncentrację i
pracę mózgu.
|
Wykaz witamin i ich naturalnych
źródeł został sporządzony i opracowany na podstawie książki Biblia witamin,
autorstwa Earl Mindell.
autor: Patryk Żaglewski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz