Fusilli pełnoziarniste z blanszowanymi warzywami, w ziołach prowansalskich z sosem szpinakowo-porowym.
Składniki:
- makaron pełnoziarnisty fusilli (świderki)
- jogurt naturalny
- szpinak świeży
- por
- młoda kapusta
- marchew
- cebula biała
- cukinia
- czosnek
- zioła prowansalskie
- szczypta mąki kukurydzianej (jako stabilizator do sosu)
- śmietana 30%
Gramatura składników zależy od kwestii indywidualnych i tego co, kto lubi. Żaden produkt nie jest podany w konkretnej ilości. Przepis ten jest bardzo elastyczny, więc każdy może wymienić lub pominąć nielubiany składnik. Najistotniejszy jest pełnoziarnisty makaron i jogurt naturalny.
Sposób przygotowania:
- Gotujemy wodę z solą (najlepiej morską) i olejem roślinnym, wrzucamy makaron. Kiedy woda ponownie zawrze, wyłączamy gaz, a garnek przykrywamy pokrywką. Po 10 minutach makaron jest gotowy.
- Gdy makaron powoli dochodzi do żądanego stopnia ugotowania, do osobnego pojemnika wrzucamy świeży szpinak, zieloną część pora, jogurt naturalny oraz szczyptę mąki kukurydzianej. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na patelnie wrzucamy resztę składników, pokrojonych według uznania, z odrobiną wody lub oleju. Dodajemy śmietanę 30%. Gdy całość się zagotuje, wrzucamy makaron.
- W chwili, gdy makaron się zagotuje, a śmietana zredukuje, zestawiamy patelnię z ognia, a makaron wykładamy na uprzednio umytych liściach młodej kapusty lub na talerzu (według uznania). Dodajemy drobno zsiekany czosnek. Całość polewamy zielonym sosem.
Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz