Galangal - alpinia galgant nazywany także gałgantem chińskim lub dzikim kardamonem jest przyprawą korzenną pochodzącą z Azji Południowo-Wschodniej.
Zawartość galangalu: galganol, alpinol, żywice, olejek eteryczny.
(!) Ciekawostka: Galangal zawiera najwięcej olejków eterycznych ze wszystkich znanych alpinii.
Działanie galangalu:
Stosowanie galangalu zalecane jest przy wszelkiego rodzaju problemach trawiennych, bólach brzuchach, niestrawnościach i zatruciach pokarmowych. Eliminuje negatywne skutki spożywania ciężkostrawnych potraw. Pomaga w stanach zapalnych jelit i żołądka. Galangal znajduje również zastosowanie przy reumatyzmie. Poza tym działa także bakterio i grzybobójczo.
Jako przyprawa galangal znalazł zastosowanie w kuchni indonezyjskiej, tajskiej oraz wietnamskiej. Jest najbardziej cenioną alpinią ze wszystkich. W smaku przypomina nieco imbir, jednak jest zdecydowanie delikatniejszy. Posiada żywiczny, cytrusowy smak, jednak nie ma właściwości rozgrzewających, takich jak imbir.
Niestety galangal jest trudno dostepna przyprawa i nie kazdy moze z niej skorzystac..
OdpowiedzUsuń