Cywilizowany
świat niemal siłą odrywa nas od wszystkiego co naturalne,
zastępując to syntetycznymi produktami, które nie tylko nie
działają, ale dodatkowo rujnują naszą odporność, czyniąc nas
bardziej podatnymi na wiele infekcji i chorób. Mimo, iż naturalne
jest o wiele zdrowsze i bezpieczniejsze, przyklejono mu łatkę
niekonwencjonalnego leczenia, strasząc ludzi wyssanymi z palca
zagrożeniami.
Jednym z najbardziej wartościowych naturalnych
medykamentów jest czosnek. Roślina ta przebija funkcjonalnością
każdy antybiotyk, a mimo to wielu ludzi podchodzi do niej
sceptycznie, unikając jej ze względu na intensywny smak i aromat.
Czosnek, podobnie jak większość roślin leczniczych,
znany był już w starożytności, jako środek wzmacniający serce i
ducha oraz chroniący przed chorobami. Zastanawiające jest dlaczego
starożytni potrafili docenić dobrodziejstwa natury, a my nie. Czy
rzeczywiście ludzie starożytni byli mądrzejsi od nas, czy mniej
skutecznie działała wówczas propaganda, a być może wiąże się
to z nieistnieniem w owym czasie wielkich koncernów
farmaceutycznych, którym zależy tylko na naszych pieniądzach.
Skład
i właściwości czosnku
W
jego skład wchodzi głównie woda oraz węglowodany. Zawiera w sobie
olejki eteryczne oraz organiczne związki siarkowe, m.in. allinę,
która po rozgnieceniu lub zsiekaniu czosnku zmienia się w allicynę,
antybiotyczny
i grzybobójczy związek chroniący roślinę przed szkodnikami,
będący
źródłem
jej leczniczych właściwości.
Związek ten jest w stanie, w mniej niż trzy minuty, w warunkach in
vitro, zniszczyć całą kolonię bakterii. Ponadto, w mniejszych
ilościach, znajdują się w nim flawonoidy, witamina C i B, potas,
żelazo, fosfor i magnez.
Czosnek chroni przed przeziębieniem, obniża ciśnienie
krwi oraz cholesterol, przeciwdziała różnego rodzaju infekcjom.
Roślina działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo oraz
antynowotworowo. Regularne jej spożywanie może nawet dwukrotnie
zmniejszyć ryzyko powstania nowotworu. Znajdujące się w czosnku
siarczki selenu blokują uszkodzenia kodu DNA, ułatwiając
jednocześnie jego regenerację. Działa przeciwutleniająco,
zmniejsza ilość wolnych rodników oraz obniża poziom cukru we
krwi. Łagodzi bóle głowy, ułatwia zasypianie, wspomaga pracę
układu trawiennego oraz krwionośnego, zapobiegając powstawaniu
żylaków. Chroni przed zawałem i udarem. Czosnek wykazuje również
właściwości odmładzające, jego składniki hamują proces
starzenia się organizmu i pozytywnie wpływają na wygląd naszej
skóry.
Optymalna dzienna dawka czosnku dla osoby dorosłej to
ok. 4 gramy (1-2 ząbki). Najlepiej jest go spożywać na surowo,
gdyż obróbka termiczna znacząco osłabia jego działanie.
Czosnek jest rośliną, która przy odpowiednim
zastosowaniu może naprawdę zdziałać cuda. Warto więc włączyć
go na stałe do naszego jadłospisu, pomimo jego intensywnego smaku i
pozostającego zapachu, na przekór przeświadczeniu, że leki z
apteki są bardziej skuteczne. Zaufajmy w końcu źródłu, z którego
wszyscy pochodzimy, porzucając metody leczenia, które rzeczywiście
niosą ze sobą zagrożenie dla zdrowia i życia.
„Nie wierzę w szczepionkę na grypę, wierzę w czosnek.” - Michał Tombak
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz