Zbliża
się jesień, a wraz z nią w naszych ogrodach i na naszych działkach dojrzewa
wiele wspaniałych roślin, oferując nam obszerną paletę smaków, zapachów i
wartości jakie ze sobą niosą. Przyjrzyjmy się nieco bliżej dwóm z nich, pigwie
i słonecznikowi.
Cydonia,
czyli pigwa
Należy do rodziny różowatych, natomiast
jest jedynym przedstawicielem swojego gatunku. W Polsce przybiera formę krzewu,
jednak w optymalnych dla siebie warunków wyrasta nawet do ośmiu metrów
wysokości, a jej owoce są o wiele większe od tych, nam znanych. Pigwa ma kwaskowaty, lekko cierpki
smak. Posiada duże ilości witaminy C, olejków eterycznych, garbników i pektyn. Działa
antybakteryjnie i antywirusowo, wspomaga trawienie oraz pracę żołądka i jelit,
pobudza apetyt. Reguluje pracę układu krwionośnego, obniżając przy tym
ciśnienie krwi. Warto stosować ją w przypadku przeziębienia i grypy oraz
zapobiegawczo przed pojawianiem się objaw tych chorób. Minerały zawarte w pigwie
wzmacniają bowiem układ odpornościowy, czyniąc go silniejszym w walce z
bakteriami i wirusami.
Pigwa nie jest wymagającą rośliną, w
związku z czym doskonale poradzi sobie w każdych warunkach. Żyzność gleby ma
jednak duży wpływ na rozmiary, jakie osiąga roślina oraz to, jakie wyda owoce. Najlepiej
rośnie w warunkach wysokiego nasłonecznienia, w miejscu jak osłoniętym przed
wiatrem.
Rodem
z Ameryki
Słonecznik wywodzi się z terenów obu
kontynentów amerykańskich. W odróżnieniu od pigwy, posiada siedemdziesiąt
różnych odmian gatunku. Owocem właściwym tej rośliny jest skórzasta niełupka, z
pojedynczym nasieniem. Czym może nas zaskoczyć? Słonecznik zawiera sporo
magnezu, przez co jego spożywanie poprawia koncentrację, ponadto wpływa na
zmniejszenie objawów migreny. Jest bogaty w witaminę A,B6,D, E, kwas foliowy,
żelazo, wapń i potas. Wprowadzenie go na stałe do naszej diety może obniżyć
możliwość zaistnienia zawału serca i udaru mózgu. Wpływa na poprawę wzroku,
usprawnia pracę układ immunologicznego, krążenia oraz nerwowego. Wzmacnia zęby
i kości, obniża cholesterol, zwiększa odporność, działa kojąco na ból.
Słonecznik posiada również właściwości antyrakowe, zabezpieczające przed
nowotworem jelita grubego. Ułatwia on również rozprowadzanie tlenu, po
wszystkich komórkach ciała. Podobnie jak pigwa, obniża ciśnienie krwi, a
dodatkowo zapobiega nadciśnieniu tętniczemu.
Przy doborze roślin do ogrodu lub na
działkę, warto pamiętać, że nie muszą one jedynie służyć jako zaspokojenie
naszej potrzeby posiadania i napawania się ich widokiem. Zarówno ogród, jak i
działka, może nam posłużyć jako nasza własna, „prywatna” , a przede wszystkim
naturalna fabryka pożywienia, której „dyrektorem” jest sama matka natura, a
więc mamy gwarancję jakości i świeżości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz