Natura
obdarowuje nas codziennie niezwykle szeroką gamą kolorów, smaków,
zapachów i niezwykłych właściwości, zamykając różnorodne
możliwości w dwóch pozornie podobnych owocach, składających się
na jedną odmianę lub gatunek rośliny. Określone jednym imieniem
oferują dwa różne "zestawy życia", z których możemy
skorzystać.
Podobnie
jest w przypadku tak ulubionej i powszechnej w naszym kraju porzeczki
(W ramach ciekawostki przypomnę, że agrest to również porzeczka),
która już coraz śmielej dojrzewa w naszych ogrodach i na naszych
działkach.
Zawiera
duże ilości witaminy A, C i E, żelaza, potasu, selenu, pektyn,
które usuwając cholesterol zapobiegają miażdżycy, oraz kwasów –
bursztynowego, jabłkowego i askorbinowego. Mocną stroną owocu jest
zawartość przeciwutleniaczy, które wspomagają dietę
antynowotworową. Ponadto wpływa on na poprawę apetytu, zwiększoną
przyswajalność składników odżywczych, przeczyszcza i wzmacnia
organizm. Zawiera w sobie kumaryny, związki organiczne, które
zmniejszają krzepliwość krwi, zapobiegają atakom serca i udarom
mózgu. Zwiększone spożycie czerwonej porzeczki zaleca się
cukrzykom, osobom starszym oraz tym, cierpiącym na notoryczne napady
zmęczenia i senności.
Czerwony
sok
Nektar
ze świeżych owoców działa moczopędnie, likwiduje zaparcia.
Wzmacnia mięśnie i przyspiesza ich regenerację, przez co znajdzie
swoje zastosowanie w uzupełnianiu minerałów po treningu lub
zwiększonym wysiłku. Wspomaga produkcję krwi. Obniża temperaturę
i przeciwdziała nawrotom stanów gorączkowych. Działa
przeciwzapalnie i napotnie. Skutecznie wspomaga leczenie kamicy
nerkowej.
Wraz
ze zmianą kolorystyki, zapachu i smaku przychodzi czas na nieco inny
skład i właściwości. I tak, czarna porzeczka zawiera w sobie,
poza witaminą A,C i E, również duże pokłady witamin z grupy B
oraz witaminy K i P, karotenoidów, fosforu, żelaza i potasu.
Świeże, czarne owoce rozszerzają naczynia krwionośne, regulują
ciśnienie i oczyszczają krew i regulują przemianę materii.
Wzmacniają ogólną odporność organizmu, obniżają poziom glukozy
we krwi, łagodzą skutki choroby popromiennej, niedokrwistości i
miażdżycy. Usprawniają funkcjonowanie kory nadnerczy. Czarna
porzeczka stanowi ważny element w profilaktyce chorób, wpływa
również na ogólną poprawę samopoczucia, likwidując skutki
zmęczenia i otępienia.
Czarny
sok
Świeżo
wyciśnięty sok z czarnej porzeczki łagodząco wpływa na
podrażnienia błony śluzowej żołądka, przeciwdziała wrzodom
żołądka i chorobom jelit.
Czerwona
i czarna, to nie jedyne przedstawicielki swojego gatunku (wspomnieć
wystarczy chociażby o jej białej, lub jak kto woli, żółtej
siostrze), ale przez wzgląd na swoją powszechność, zostały jego
reprezentantkami. Nie zapominajmy również o tym, że roślina to
nie tylko owoc, więc możemy również wykorzystać zieloną jej
część, liście, do przygotowania zdrowotnych herbat i naparów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz