niedziela, 30 czerwca 2013

Źródło zdrowia. Sok z arbuza.



Sok z arbuza, który w ponad 90% składa się z wody, jest idealnym rozwiązaniem dla spragnionych ochłodzenia w upalne dni. Ponadto arbuz działa moczopędnie przy obrzękach, przeciwmiażdżycowo, posiada właściwości aseptyczne (zapobiega zakażeniom, nawet przy obfitych krwawieniach). Z uwagi na dużą zawartość cukrów naturalnych sok z arbuza wpływa na ogólne wzmocnienie organizmu. Poza tym doskonale oczyszcza i wzmacnia wątrobę i nerki. Wpływa na właściwą przemianę materii oraz prawidłową pracę układu pokarmowego. Arbuz jest również źródłem likopenu, organicznego związku chemicznego, który posiada właściwości zapobiegające rozwojowi wszelkiego rodzaju nowotworów. Stosowany jako środek naskórny, działa przeciwzmarszczkowo, ujędrniająco i tonizująco. Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry.


(!) Ciekawostka: Herbata z pestek arbuza pobudza funkcjonowanie nerek i pęcherza moczowego, a tym samym pomaga w leczeniu infekcji i usuwaniu osadów w systemie przewodów moczowych. Herbata ta stosowana jest także dla ulżenia gastrycznego ucisku w dolnej części brzucha oraz w walce z uciążliwymi zaparciami. Ponadto herbata zalecana jest przy stanie zapalnym jajników. Kobiety świeżo po porodzie powinny spożywać herbatę z pestek arbuza dla przywrócenia właściwej pracy nerek, która mogła ulec zaburzeniu w okresie trwania ciąży.


(!) UWAGA: Arbuza możemy spożywać w całości. Tj. po otrzymaniu soku z czerwonego miąższu, reszty arbuza nie musimy wyrzucać. Jego skórka jest jadalna, zawiera w sobie wiele składników odżywczych i można ją wykorzystać jako dodatek do potraw. 

Ciekawostka kulinarna: GALANGAL

Galangal - alpinia galgant nazywany także gałgantem chińskim lub dzikim kardamonem jest przyprawą korzenną pochodzącą z Azji Południowo-Wschodniej.

Zawartość galangalu: galganol, alpinol, żywice, olejek eteryczny.

(!) Ciekawostka: Galangal zawiera najwięcej olejków eterycznych ze wszystkich znanych alpinii.






Działanie galangalu:

Stosowanie galangalu zalecane jest przy wszelkiego rodzaju problemach trawiennych, bólach brzuchach, niestrawnościach i zatruciach pokarmowych. Eliminuje negatywne skutki spożywania ciężkostrawnych potraw. Pomaga w stanach zapalnych jelit i żołądka. Galangal znajduje również zastosowanie przy reumatyzmie. Poza tym działa także bakterio i grzybobójczo.






Jako przyprawa galangal znalazł zastosowanie w kuchni indonezyjskiej, tajskiej oraz wietnamskiej. Jest najbardziej cenioną alpinią ze wszystkich. W smaku przypomina nieco imbir, jednak jest zdecydowanie delikatniejszy. Posiada żywiczny, cytrusowy smak, jednak nie ma właściwości rozgrzewających, takich jak imbir. 


piątek, 28 czerwca 2013

Leczymy się naturalnie. Imbir

Wartości odżywcze imbiru:


  • witamina B1
  • witamina B2
  • witamina C
  • wapń
  • żelazo
  • potas
  • fosfor



Działanie imbiru:

Imbir działa napotnie.Pobudza krążenie krwi oraz pracę układu trawiennego. Znajduje swoje zastosowanie m. in. przy przeziębieniach, wymiotach, chorobie lokomocyjnej, zatruciach pokarmowych, nudnościach i niestrawności. Imbir posiada również właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne. Chroni przed zakrzepami. Działa odkażająco i odświeżająco na jamę ustną. Zwiększa koncentracje i łagodzi bóle głowy. 


(!) Uwaga: Imbir pobudza krążenie krwi, a tym samym przyspiesza spalanie tłuszczu. Stosowanie go jest więc idealnym dodatkiem do diet odchudzających.

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Herbata inna niż wszystkie.

Kto nam zabroni eksperymentować? Kto powiedział, że aby wypić herbatę trzeba iść po nią do sklepu? Po co, skoro możemy sami jej sobie nazbierać. Oto ciekawy pomysł jak ze zwykłej herbaty, uczynić niezwykłą kompozycję smaku, zapachu i wyglądu przy jednoczesnej efektywności jej działania. 
Nie ma przepisu na przygotowanie tej herbaty. Jest natomiast nasza inwencja twórcza. To jak skomponujemy nasz napój zależy głównie od naszego gustu, smaku lub po prostu chęci osiągnięcia konkretnego skutku. 





(!)Uwaga: Nie zalewamy herbaty wrzącą wodą. Po przegotowaniu odstawiamy ją na chwilę, tak aby temperatura wody nie przekraczała 70 stopni Celsjusza. 


Składniki herbaty:







Lipa

Kwiaty lipy pobudzają wydzielanie potu. Działają przeciwgorączkowo, moczopędnie oraz przeciwskurczowo. Uspokajają i łagodzą kaszel.












Malina

Liście maliny są nośnikiem dużych ilości witaminy C oraz kwasów organicznych. Działają napotnie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Wpływają na ogólne wzmocnienie odporności organizmu oraz lepszą przemianę materii.










Czarna porzeczka

Liście czarnej porzeczki posiadają właściwości przeciwzapalne, moczopędne i napotne. Wpływają na lepszy stan dróg moczowych i pęcherza. Czarną porzeczkę stosuje się również w leczeniu chorób żołądka i jelit.










Pokrzywa

Działanie pokrzywy eliminuje z naszej krwi uboczne produkty przemiany materii (mocznik, chlorki). Liście pokrzywy działają pobudzająco na produkcję soku żołądkowego. Ponadto korzystnie wpływają na trawienie, przyswajanie wartości odżywczych. Zmniejszają również ryzyko chorób przewodu pokarmowego.








Dla wzmocnienia intensywności smaku oraz aby wzmóc działanie pobudzające wszystkich składników, do herbaty możemy dodać kardamon, gałkę muszkatołową, goździki.











Z doborem ziół i liści na herbatę możemy bez ograniczeń eksperymentować. To na co mamy ochotę lub to co akurat mamy pod ręką będzie stanowiło o smaku naszej herbaty. Za każdym razem możemy tworzyć inną recepturę napoju, korzystając z całej gamy możliwości jakie daje nam natura. 

sobota, 22 czerwca 2013

Ciekawostka kulinarna: BATATY


Batat nazywany jest również wilcem ziemniaczanym lub po prostu słodkim, czerwonym ziemniakiem. Jest byliną pochodzącą z Ameryki Środkowej i Południowej. Wyglądem i smakiem przypomina marchew. Warzywo (bulwa), podobnie jak w przypadku zwykłego ziemniaka, rośnie pod ziemią.










Batata można przygotować na dwa sposoby. Ugotować go lub upiec. Temperatura i czas pieczenia są zależne od tego w jak drobne kawałki pokroimy ziemniaka. Jednak, im niższa temperatura pieczenia, tym więcej wartości odżywczych zachowa batat. 
Jeśli natomiast chcemy go ugotować, najlepiej zrobić to w wywarze ze skórki cytryny, naci młodego selera oraz imbiru. Wywar gotujemy, aż osiągnie temperaturę ok. 80 stopni Celsjusza, po czym wyłączamy palnik i wrzucamy pokrojone ziemniaki.
Czas gotowania batatów jest wyjątkowo krótki (ok. 10 minut), dlatego trzeba uważać, żeby ich nie przegotować. 



Poniżej przedstawiamy Wam kilka sposobów serwowania batata.









(!) Ciekawostka: Łodyga batata jest silnie rozgałęziona i dorasta nawet do pięciu metrów wysokości, natomiast jego bulwa może osiągnąć masę nawet trzech kilogramów.









Batat posiada wysoką wartość odżywczą. Zawiera w sobie m.in.:
  • skrobię
  • błonnik
  • witaminę B1 
  • witaminę B2 
  • witaminę PP 
  • witaminę C
  • b-karoten






(!) Ciekawostka: Bataty to jedne z najbardziej odżywczych warzyw. Posiadają zdecydowanie więcej wartości niż zwykłe ziemniaki. Poza tym, dzięki dużej zawartości antyoksydantu w postaci b-karotenu, bataty mają właściwości zapobiegające chorobom serca, zaćmie oraz rozwojowi nowotworów.







Leczymy się naturalnie. Czosnek.

Działanie czosnku:

  • antybakteryjne
  • antywirusowe
  • przeciwzakrzepowe
  • przeciw pasożytnicze
  • przeciwgrzybiczne
  • przeciwutleniacz
  • pozytywny wpływ na florę jelit





(!) Ciekawostka: Świeży czosnek, nieprzetworzony, regularnie stosowany na wzmocnienie odporności, działa również jako czynnik wpływający na niską zachorowalność na nowotwory układu pokarmowego.










(!) Uwaga: Nie powinniśmy rezygnować ze stosowania czosnku, ze względu na jego intensywny, świeży zapach i ostry smak. Czosnek jest bowiem najlepszym, naturalnym lekarstwem na większość chorób i infekcji, które zaburzają odporność naszego organizmu. 

Orzeźwiająca lemoniada z truskawek.

Składniki:

  • truskawki
  • cytryna
  • woda źródlana
  • miód gryczany
  • imbir






Sposób przygotowania:

Do wody źródlanej dodajemy drobno posiekane truskawki, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, drobno posiekany imbir oraz miód gryczany.Całość mieszamy.Odstawiamy na chwilę. Dodajemy lód. Gotowe!
Lemoniada jest idealnym sposobem ochłodzenia organizmu w upalne dni.


(!) Ciekawostka: miód gryczany jest antyutleniaczem. Czyści organizm. Jest więc idealnym dodatkiem przy stosowaniu diety antyrakowej.

czwartek, 20 czerwca 2013

Pomysł na kolację - Pieczone ziemniaki w mundurkach z sosem z pokrzyw i mięty.

Składniki:

  • ziemniaki
  • cebula
  • burak
  • marchew
  • pokrzywy
  • mięta
  • miód gryczany
  • olej słonecznikowy
  • olej rzepakowy


Sposób przygotowania:

Ziemniaki pieczemy w mundurkach w piekarniku. Marchew, buraka i cebulę kroimy w drobne plastry. 
Przygotowanie sosu: Do pojemnika wrzucamy posiekane liście świeżych pokrzyw i świeżej mięty, dodajemy miodu gryczanego, oraz oleju słonecznikowego i rzepakowego. Całość blendujemy. Ziemniaka podajemy na podstawie z sosu z pokrzyw i świeżej mięty, dekorujemy kompozycją z marchwi, buraka i cebuli, 




(!) Ciekawostka: Wbrew temu jak uważa wiele osób, skóra z ziemniaka jest jadalna. Co więcej nasz organizm lepiej radzi sobie z trawieniem ziemniaka "w mundurku," niż bez. Nie powinno się więc obierać ziemniaka ze skóry.

Pomysł na lekkostrawne śniadanie

Składniki:

  • kiwi
  • jabłko
  • burak
  • ogórek
  • ciemne pieczywo
  • kapusta
  • marchew
  • pietruszka
  • seler




Dobór składników oraz ich gramatura zależy od kwestii indywidualnych. Każdy składnik można wymienić, zamienić lub po prostu pominąć.

(!) Uwaga - pierwszy posiłek powinniśmy zjadać przynajmniej godzinę od momentu wstania z łóżka. Nasz organizm po kilku godzinach snu potrzebuje czasu na powrót do pełnej efektywności. Dodatkowo dla pobudzenia procesu trawienia zaleca się picie dużych ilości wody przed posiłkiem.  

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania również pozostaje kwestią indywidualną. My proponujemy plastry, trójkąty oraz  drobne paski. Wszystko jednak zależy od Twojego gustu, smaku oraz inwencji twórczej dzisiejszego poranka. 

Jakkolwiek to podasz, będzie to ciekawa i na pewno o wiele zdrowsza alternatywa niż typowe śniadanie. Wbrew pozorom oraz temu co sądzi wiele osób, śniadanie powinno być lekkie i łatwo się trawić. Zbyt duża ilość pokarmu może nas po prostu niepotrzebnie obciążyć i zniechęcić do wykonywania jakichkolwiek czynności. Nasza propozycja śniadania zapewnia świeży dopływ witamin i składników mineralnych, jednocześnie nie obciążając w żaden sposób naszego organizmu. Porządne nie oznacza duże, porządne śniadanie to takie, które zapewni nam odpowiedni start w resztę dnia!

Smacznego!

wtorek, 18 czerwca 2013

Lekkostrawny makaron fusilli - alternatywa dla tradycyjnych potraw.

Fusilli pełnoziarniste z blanszowanymi warzywami, w ziołach prowansalskich z sosem szpinakowo-porowym.

Składniki:
  • makaron pełnoziarnisty fusilli (świderki)
  • jogurt naturalny
  • szpinak świeży
  • por
  • młoda kapusta
  • marchew
  • cebula biała
  • cukinia
  • czosnek
  • zioła prowansalskie
  • szczypta mąki kukurydzianej (jako stabilizator do sosu)
  • śmietana 30%

Gramatura składników zależy od kwestii indywidualnych i tego co, kto lubi. Żaden produkt nie jest podany w konkretnej ilości. Przepis ten jest bardzo elastyczny, więc każdy może wymienić lub pominąć nielubiany składnik. Najistotniejszy jest pełnoziarnisty makaron i jogurt naturalny.

Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy wodę z solą (najlepiej morską) i olejem roślinnym, wrzucamy makaron. Kiedy woda ponownie zawrze, wyłączamy gaz, a garnek przykrywamy pokrywką. Po 10 minutach makaron jest gotowy.
  2. Gdy makaron powoli dochodzi do żądanego stopnia ugotowania, do osobnego pojemnika wrzucamy świeży szpinak, zieloną część pora, jogurt naturalny oraz szczyptę mąki kukurydzianej. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Na patelnie wrzucamy resztę składników, pokrojonych według uznania, z odrobiną wody lub oleju. Dodajemy śmietanę 30%. Gdy całość się zagotuje, wrzucamy makaron.
  4. W chwili, gdy makaron się zagotuje, a śmietana zredukuje, zestawiamy patelnię z ognia, a makaron wykładamy na uprzednio umytych liściach młodej kapusty lub na talerzu (według uznania). Dodajemy drobno zsiekany czosnek. Całość polewamy zielonym sosem. 

Gotowe!
Smacznego!


Zacznij dzień z Jogą!

Nic tak nie budzi z rana jak mocna kawa? A jednak. Znalazłem lepszy sposób. Sposób tak stary jak świat... Joga!
Nawet pół godziny porannych ćwiczeń pomaga w lepszym stanie wejść w dzień pełen obowiązków i powinności, którym musimy podołać. 
W czym tkwi sekret jogi? Zamiast napinać mięśnie, po prostu je rozciągamy, pobudzając tym samym do pracy. Tym samym krew lepiej rozchodzi się po naszym organizmie. 
Mocna kawa staje się staromodna. Nic tak nie zapewni świeżego dopływu krwi do mózgu jak poranna joga. Nic tak nie postawi na nogi jak joga. Nic tak nie pobudzi jak joga! Zacznij dzień w taki sposób, w jaki zrobiłby to Twój organizm, gdybyś mu pozwolił.